LIBIJA Vojna prevlast

Prekretnica u sukobima: Palo posljednje uporište Haftara

Povećana vojna podrška turskog saveznika omogućila je Vladi nacionalnog jedinstva postizanje uspjeha na terenu

Avaz.ba
06.06.2020 06:49

Savezničke snage ušle u Tarhunu

Foto: AFP

Nakon što su Haftarove snage prije nekoliko dana izgubile nadzor nad velikom vojnom bazom Al-Vatija, stotinjak kilometara jugoistočno od glavnog grada Tripolija, odakle su napadale na libijsku prijestonicu evakuiravši na brzinu svoje snage pred naletom jedinica odanih Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), na čelu s premijerom Fajezom El-Sarajem, koja ima otvorenu vojnu i političku podršku Turske, iz Libije stižu nove informacije, koje govore o vojnoj prevlasti jedinica odanih Vladi nacionalnog jedinistva.

Snage GNA ušle su, naime, u zoru u grad Tarhunu bez borbe. Zauzimanje ovog grada simbolizira težak poraz za maršala Haftara, koji već više od godinu dana pokušavao zauzeti Tripoli.

Trupe GNA trijumfalno su ušle u grad u noći s četvrtka na petak. Mediji tvrde da ih je stanovništvo dočekalo s veseljem. Tarhuna, smještena 80 kilometara jugoistočno od Tripolija, bila je pozadinska baza snaga Khalifa Haftara za napad na glavni grad Libije. Te su snage već dva dana započele povlačenje na jug, a iza sebe su ostavile nekoliko vojnih vozila i municiju.

U Tarhuni je stoga formiran posljednji bastion Khalifa Haftara u zapadnoj Libiji nakon povlačenja ovog četvrtka iz strateških gradova regije, kao i iz baze Al-Vatija, zatim s aerodroma Tripoli i južno od glavnog grada.

Zauzimanje Tarhune od GNA znači prekretnicu u libijskom sukobu. Time se završava napad maršala Haftara na Tripoli, koji je uz pomoć paravojnih proruskih snaga pokrenut 4. aprila 2019. godine.

  • Slavlje u grad Tarhunu
    Slavlje u grad Tarhunu Foto: AFP

Libijska nacionalna vojska tek treba komentirati najnovija zbivanja, ali je u četvrtak Ahmad el-Mismari, njihov portparol, najavio povlačenje iz Tripolija i “preusmjeravanje”. Povlačenje je predstavio kao “dokaz dobre volje” nakon najavljenog nastavka vojnih razgovora UN-a.

Sukob u Libiji posljednjih mjeseci prati sve veća umiješanost stranih sila. Povećana vojna podrška turskog saveznika omogućila je Vladi nacionalnog jedinstva postizanje uspjeha na terenu i preokret ravnoteže snaga.

Komentari

NA VRH