STRAH OD KORONAVIRUSA

Tužna priča radnika iz Velike Britanije: Bio sam tako blizu, a nisam mogao doći kući

Njegova supruga Erika Klajnfelter kazala je da je ta prisilna odvojenost bila prava noćna mora

Edi Flet maskiran gledao svoju djcu u parku. Agencije

Avaz.ba

8.6.2020


Jedan naftni radnik iz Velike Britanije maskirao se kako bi, barem iz udaljenosti, mogao gledati svoju djecu kako se igraju u parku dok je on u karantini, piše BBC.

Edi Flet (Eddie Flett) iz Edinburga, proveo je 14 dana u karantini u stanu nedaleko od svog porodičnog doma, nakon što se vratio u Škotsku iz Kazahstana gdje je zbog koronavirusa "zapeo" čak 10 sedmica.

S obzirom da su mu njegovi dvogodišnji blizanci silno nedostajali, krišom ih je gledao sakriven iza maske i kapuljače kako ga ne bi prepoznali i prišli mu preblizo u vrijeme dok je bio u samoizolaciji.

Njegova supruga Erika Klajnfelter (Erica Clinefelter) kazala je da je ta prisilna odvojenost bila prava noćna mora.


Edi Flet sa suprugom. Facebook

-Mjesecima smo nekako izdržavali, no posljednjih dana bilo je nepodnošljivo. Bio je tako blizu, a nije mogao doći kući. To je bilo jako teško - rekla je Erika

Eddie (51) je rekao kako mu je bilo najteže biti u neposrednoj blizini porodice, a nije im se mogao javiti i zagrliti ih.

Tada je počeo odlaziti u park kako bi bar iz daljine vidio svoje blizance, Izobelu (Isobela) i Kambel (Cambell).

Erica i on dogovarali su se u koje tačno vrijeme će doći u park i barem tako malo ublažiti razdvojenost.

-Stavio bih masku i kapuljaču i sjeo na klupu - kazala je Erika, a Edi je dodao kako se osjećao fantastično kad je samoizolacija napokon prošla pa je mogao ponovno biti sa svojom porodicom.

Edi radi kao logistički konzultant u velikoj naftnoj kompaniji Chevron te je u vrijeme izbijanja epidemije bio u Kazahstanu. Na smjenu koja je trebala trajati četiri mjeseca, otišao je 4. marta.


Blizanci sa majkom u parku. Facebook

No kad je buknula pandemija, nije se mogao vratiti kući svojoj supruzi, blizancima i starijem, 20-godišnjem sinu Aleksu (Alex).

-Ova razdvojenost bila je vrlo bolna. Nismo to mogli kontrolirati, brinuli smo i bili tjeskobni. Ljutilo nas je što smo tako ranjivi - rekla je Erika.

Dodaje i kako je ta mogućnost da ipak izađe u šetnju s djecom, nekako održala jer je boravak u zatvorenom s dvoje male djece bio doista naporan.

Porodica se družila i putem video poziva dok je Edi bio još u Kazahstanu, gdje je zapeo s još nekolicinom radnika iz čitavog svijeta.

Kasnije je donesena odluka da se bušotine zatvore, pa se Edi zaputio kući 13. maja.

Bio je jedan od 20 ljudi koji su se vraćali u Škotsku, a na putovanju su prošli prašnjave ceste, sigurnosne kontrole, minibuseve i avione - kao i pravu invaziju komaraca na aerodromu Atirau.

No kad se napokon vratio u Edinburg, morao je u samoizolaciju na dvije sedmice. Njegove komšije ustupili su mu svoj stan kojeg inače iznajmljuju preko Airbnb-a.

Ne zna kada će se - i hoće li se uopće - moći vratiti na svoje staro radno mjesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.