AMERIKA

Još jedan Džordž Flojd: Policija u Atlanti ubila nenaoružanog Afroamerikanca

Prevezen je u bolnicu, ali je kasnije umro

Građani drže natpise s imenom ubijenog mladića. Agencije

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

14.6.2020

Već sedmica širom Amerike, ali i svijeta, održavaju se protesti protiv rasizma, nakon što je Afroamerikanac Džordž Flojd (George Floyd) ubijen nenaoružan. Na njegovom vratu devet minuta klečao je policajac Derek Šovin (Chauvin).

To je prourokovalo bijes građana koji su svoje nezadovoljstvo pokazali masovnim okupljanjima. To je rezultiralo ukidanjem "Chokeholdsa" odnosno zahvata kojim se osobi onemogućava disanje u pojedinim američkim policijskim snagama, a tu odluku djelomično je podržao i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump).

Međutim, pripadnici policijskih snaga u Atlanti su u petak naveče, prema tamošnjem vremenu, ubili još jednog nenaoružanog Afroamerikanca, 27-godišnjeg Rajšarda Broksa (Rayshard Brooks). 

Policajci su Broksa zatekli kako spava u automobilu blizu "drive-througha" kod jednog lanca brze prehrane, te je policiji prijavljeno da blokira prolaz drugim automobilima. Prema njihovom izvještaju, nakon što je uradio alkotest, pokazalo se da je pod utjecajem alkohola te se opirao hapšenju.

Protesti u Atlanti. Agencije

Snimci iz restorana "Wendy" navodno pokazuju kako policajci ganjaju Broksa. U videu očevidaca može se vidjeti mladi Afroamerikanac kako se s betona bori s dvojicom policajaca. Navodi se da je uzeo eletrošoker jednog od njih i pokušao pobjeći koristeći ga. Neki mediji navode da je odmah potom upucan, dok drugi navode da je drugi policajac iskoristio svoj elektrošoker na Broksu, te da je tek onda upucan.

Prevezen je u bolnicu, ali je kasnije umro, dok je jedan od policajaca liječen zbog povrede zadobijene tokom incidenta. 

Advokati koji predstavljaju porodicu ubijenog Rajšada rekli su da policajac nema pravo koristiti smrtonosnu silu, govoreći kako elektošoker nije smrtonosno oružje.

- Ne možete pucati na nekoga, osim ako on ne usmjeri pištolj u vas - rekao je advokat Kris Stjuart (Chris Stewart).

Demonstanti zapalili restoran "Wendy". Agencije

Ubijeni mladić je iza sebe ostavio osmogodišnju kćerku.

- Trebao je u subotu povesti na klizanje kako bi proslavio rođendan - rekli su advokati njegove porodice.

Brojni građani okupili su se ispred "Wendyja", a onda su i zapalili restoran.

Demonstranti u Atlanti, osim slike Džordža Flojda, nose i znakove s Broksovim imenom, ali i transparente s natpisima "Black Lives Matter".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.