ATALANTA

Ko je Afroamerikanac kojeg je policija ubila: Prijavljen je jer je spavao u automobilu

Broks je imao tri kćerke, stare jednu, dvije i osam godina, te 13-godišnju pastorku

Broks: Mirno je razgovarao. Printscreen

Avaz.ba

15.6.2020

Rajšarda Broksa (Rayshard Brooks) ubijen je dan prije nego što je planirao proslaviti rođendan svoje kćeri. Kristina Maksurs (Christine Maxouris) je u subotu ujutro obukla svoju rođendansku haljinu i čekala da otac dođe po nju i odvede je na klizanje kako bi ondje zajedno proslavili rođendan, saopćili su advokati porodice.

No, njezin otac se nikad više nije vratio kući. U petak navečer ga je na parkiralištu restorana Wendy ubio policajac, piše CNN. 

Broks je imao tri kćerke, stare jednu, dvije i osam godina, te 13-godišnju pastorku. Njegova osmogodišnja kći trebala je u subotu imati rođendansku zabavu.

Imali su pripremljenu rođendansku proslavu za nju … s kolačima i svime, a mi smo ondje sjedili i razgovarali s majkom o ubijstvu njenog oca - rekao je advokat porodice Justin Miller. 

Zaspao u automobilu, a policija ga ubila.

Broks je imao tri kćerke i 13-godišnju pastorku. Agencije

Podsjetimo, 27-godišnji Rajšard Broks prijavljen je jer je spavao u automobilu koji je blokirao prolaz drugim učesnicima u saobraćaju. Ustanovljeno je da je bio pod utjecajem alkohola, a prilikom uhićenja došlo je do naguravanja te je Broks od jednog policajca zgrabio elektrošoker. Nakon toga je upucan.

Uskoro je uz snimke s nadzornih kamera objavljena i snimka s kamere koja se nalazila na uniformi policajca. Na njoj se vidi kako Broks vrlo mirno razgovara s policijom sve do trenutka kada mu službenici žele staviti lisice.  

Demonstranti su nakon ovog ubistva, potaknuti drugim protestima zbog policijskog nasilja u Americi i ubijstvom nenaoružanog muškarca crne boje kože Džordža Flojda (George Floyd), blokirali glavnu autocestu u Atlanti i zapalili restoran Wendy, ispred kojeg je Broks upucan. 

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle ugasiti požar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.