ATLANTA

Nakon novog ubistva: Policajac otpušten, pucao dok je čovjek bježao

Uhapšeno najmanje 36 ljudi

Policajac koji je pucao dobio otkaz. Insider

Avaz.ba

14.6.2020

Potpuna anarhija u Atlanti. Masovni protesti zbog ubistva još jednog Afroamerikanca. Krivci su opet bijeli policajci koji su u petak navečer prilikom hapšenja u restoranu Wendy ubili 27-godišnjeg Rajšarda Bruksa (Rayshard Brooks).

Dan poslije ubistva demonstranti su zatvorili glavnu autocestu u Atlanti i zapalili restoran u kojem je ubijen Bruks dok je pokušavao izbjeći hapšenje. Policija je bacila suzavac na demonstrante i uhapsila najmanje 36 ljudi. 

Nakon što je šefica policije Erika Šilds (Shields) dala hitnu ostavku objavljena su i imena policajaca koji su krivi za smrt čovjeka. Policijski službenik Geret Rolf (Garrett Rolfe) dobio je otkaz, a Devin Bronsan, nakon ubistva premješten je na administrativnu poziciju. 


Policija hapsi demonstrante. Twitter

Ranije je objavljeno kako Bruks prijavljen jer je oko 22 sata spavao u automobilu ispred restorana koji je blokirao prolaz drugim vozačima. Pozvana je policija koja je utvrdila da je pod utjecajem alkohola. Prilikom hapšenja Bruks je jednom od policajca uzeo elektrošoker i tada je došlo do naguravanja. Nakon toga su ga upucali.

Jedan od videa prikazuje borbu između Bruksa i dvojice policajca. U videu se čuje kako policajac govori Bruksu da se prestane boriti. Na snimci se vidi i kako on bježi dok u rukama ima elektrošoker. Izgleda da je jedan od policajaca tri puta pucao u njega dok je bježao.

Nadzorni videozapis iz restorana ne prikazuje svađu, ali pokazuje kako Bruks bježi od mjesta na kojem su parkirani policijski automobili. U videu se vidi i kako je uperio elektrošoker u policajca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.