SLUČAJ U DŽEKSONU

Amerikanka prijavila nestanak sina: Policija mjesecima krila sta se desilo

Dekster je ubijen manje od sat vremena nakon izlaska iz kuće

Dekster i Betersten Vejd. Facebook

H. J. I.

25.10.2023

Betersten Vejd (Bettersten Wade) je sina Dekstera Vejda (Dexter Wade, 37) posljednji put vidjela u noći 5. marta, kada je od kuće otišao s prijateljem. Prijavila je njegov nestanak, a policija iz Džeksona joj je kazala kako ga ne može pronaći. Betersten je istinu saznala tek nakon 172 dana traganja za sinom.

Dekster je ubijen manje od sat vremena nakon izlaska iz kuće. Dok je prelazio cestu, udario ga je automobil policijske stanice Džekson. Policija je znala Deksterov identitet, ali nije stupila u kontakt s majkom. Umjesto toga je njegovo tijelo mjesecima ostavila u mrtvačnici. Betersten je tek početkom oktobra saznala gdje se nalazi tijelo njenog sina. 

Dekster je odrastao u Džeksonu i bio dobar dječak koji je sanjao da će jednog dana pokrenuti vlastiti posao obnavljanja starih automobila. No kao tinejdžer je ušao u loše društvo i počeo krasti automobile i drogirati se. Betersten, samohrana majka troje djece koja je radila noćne smjene, nije uvijek mogla biti uz Dekstera kada je odrastao, ali ga je kasnije često izvlačila iz zatvora.

Majka nije vjerovala policiji

Deksteru su kasnije dijagnosticirani bipolarni poremećaj i šizofrenija. Nakon što je počeo uzimati lijekove, smanjio je konzumaciju droge i sve više vremena provodio kod kuće. 5. marta je izašao s prijateljem i više se nije javio, piše NBC News.

Betersten je pričekala neko vrijeme, a zatim je 14. marta nazvala policiju i prijavila njegov nestanak. To joj nije bilo lako napraviti. Naime, Betersten nije vjerovala policiji. Njen 62-godišnji brat je 2019. umro nakon što ga je policajac oborio na tlo. Policajac je osuđen za ubistvo iz nehata, ali je uložio žalbu na presudu. 

Nakon što je prijavila nestanak, u njenu kuću je stigao istražitelj i uzeo izjavu te fotografije Dekstera. Dva dana kasnije je još jednom istražitelju e-mailom poslala dodatnu fotografiju. Izvorni istražitelj podnio je izvještaj o incidentu u kojem je Deksterovo ime pogrešno napisano kao "Dester".

Betersten je rekla da je redovno bila u kontaktu s policijom. Svaki put kad je nazvala, policija joj je rekla da nema novih informacija. Na kraju se ispostavilo da je policija cijelo vrijeme imala odgovore.

Policija je imala sve potrebne podatke

Prema policijskom izvještaju, Dekstera je nešto prije 20 sati udarilo policijsko vozilo. Službenik koji je vozio auto nije bio povrijeđen. S obzirom na to da nije bilo naznaka da je pod utjecajem alkohola, policajac nije bio testiran na drogu i alkohol. Nije ni kažnjen zbog saobraćajnog prekršaja, a smrt je proglašena nesretnim slučajem. 

Toksikološki izvještaj je pokazalo da je Dekster u trenutku smrti u krvi imao PCP i metamfetamine. Istražitelj Lagrand Eliot (LaGrand Elliott) je 8. marta dobio informaciju da je Betersten najbliži rod stradalom muškarcu.

Eliot je potvrdio Deksterovu identifikaciju 9. marta, kada je državni kriminalistički laboratorij rekao da se njegovi otisci prstiju podudaraju s onima koje ima u dosjeu. Istražitelj je zatim te podatke proslijedio policijskoj stanici Džekson kako bi oni mogli obavijestiti Betersten.

15. marta, dan nakon što je Betersten prijavila nestanak, Eliot je kontaktirao policiju u Džeksonu i dobio informaciju da nije pronađen nijedan član porodice. Tu je informaciju dobio i 30. marta.

Pokopan u polju

S obzirom na to da niko nije preuzeo Deksterovo tijelo, okružne vlasti su ga 14. jula pokopale u polju na kaznenoj farmi. U međuvremenu je njegova majka i dalje tražila informacije o njemu, zvala policiju i objavljivala objave na Facebooku.

Glavni istražitelj slučaja njenog sina je otišao u penziju krajem jula, a slučaj je 13. avgusta preuzeo novi istražitelj. Nazvao ju je manje od dvije sedmice kasnije, 24. avgusta, i rekao da su pronašli Deksterovo tijelo.

Betersten još uvijek nije jasno zašto joj je policija mjesecima govorila da nema nikakve informacije. Pita se ima li to veze sa smrću njenog brata i njenim tužbama protiv policije. 

- Možda je to bila osveta. Možda su mi pokopali sina da bi mi se osvetili - rekla je.

Majka je mrtvozorničkom uredu platila 250 dolara da preuzme Deksterovo tijelo. Trebalo joj je još nekoliko sedmica da shvati gdje je pokopan i kako ga pronaći, što je uspjela tek početkom oktobra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.