ISTRAGA

Osumnjičeni za otmicu male Medi se hvalio na jeziv način

Kristijan je od 1992. živio u domu za problematičnu djecu u Vircburgu, sa 15 godina je tri puta u roku od dvije godine privukao pažnju policije

Brikner se hvalio svojim kamperom. Agencije

Avaz.ba

15.6.2020

Nijemac Kristijan Brikner (Christian Brueckner), glavni osumnjičeni u slučaju nestanka trogodišnje Britanke Medlin Meken (Madeleine McCann) hvalio se svojim kamperom na jeziv način pred ocem drugarice Nijemice samo nekoliko mjeseci prije nego što je djevojčica trećeg maja 2007. nestala iz portugalskog ljetovališta Praja da Luš.

Kako prenosi Daily mail, Diter F. je početkom 2007. posetio kćerku Nikol u vili u Foralu, 65 kilometara od ljetovališta, u kojoj je kao socijalna radnica pomagala u rehabilitaciji problematičnih njemačkih tinejdžera, kada se pojavio Brikner u ogromnom kamperu proizvođača Vinebago, bež boje, sa hanoverskim registarskim tablicama, prenosi Blic.

Svjedok: Mislim da je oteo Medi i izveo je iz Portugalu tim velikim kamperom. Agencije

Kao i u više navrata do tada, Brikner je došao da napuni rezervoar za vodu i akumulator, ali je iskoristio priliku da Diteru pokaže unutrašnjost minivena.

- Kad sam zavirio unutra, pitao sam ga: “Gospodine Brikner, čime se bavite u Portugalu?”, a on mi je odgovorio: “Radim, zarađujem, bavim se posebnim poslom. Vozim travu – ispričao je Diter F., dodavši kako se iznenadio, ali da nije povjerovao Brikneru, koji je, međutim, nastavio sljedećim riječima:

- Imam 50 kilograma trave i vozim je po Evropi... Ovim kamperom mogu da prevezem 50 kilograma trave, a da to niko ne vidi… Ovdje ima mjesta za transport dece. Ovim kolima možeš da transportuješ drogu i djecu, to je sigurno mjesto, nema šanse da ih nađu. Niko ne može da te uhvati.

Mada je u to vrijeme mislio da se Brikner samo hvali, sada vjeruje da je tom prilikom izložio svoj jezivi plan.

- Mislim da je oteo Medi i izveo je iz Portugalu tim velikim kamperom – ispričao je Diter F. svoja strahovanja i dodao da je još onda strahovao da mu kćerka nije sigurna u društvu s takvim čovjekom.

Medlin Meken. Agencije

Kaže da su se ona i Brikner upoznali sredinom 2.000-te, ali da ona nije bila u ljubavnoj vezi s njim. Prilikom te posjete 2007. Diter je strahovao da Brikner ima određene namjere sa Nikol, koja danas ima 43 godine. Danas se nada da će se poslije njegovog izlaska u javnost, drugi svjedoci javiti policiji i kaže da ga progoni pomisao na to koliko je blizu Brikner bio njegove kćerke i unuke, koja je tada imala šest godina i bila plava, kao i Medlin.

On je ispričao da se Brikner neočekivano pojavio na pragu njene kuće u Bavarskoj 2012., a četiri godine kasnije iznenada ju je pozvao i tražio da kod nje provede Božić, jer ne želi da bude sam, što je ona to odbila, prenosi Daily mail.

U međuvremenu, njemački mediji otkrivaju da je Briknerova karijera kriminalca počela veoma rano.

Čovjek, čiji život trenutno detaljno analiziraju istražitelji i novinari, odrastao je u teškim okolnostima, piše Fokus. Rođen je prije 43 godine u Vircburgu (nemačka pokrajina Bavarska), ali su ga roditelji dali na usvajanje i najveći dio djetinjstva i mladosti proveo je u domu, prenosi Mein post. Od 1987. do 1992. živio je kod usvojitelja u Vircburgu, ali, kako je ispričala komšinica, koja je stanovala dvije kuće dalje, odnosi u porodici su bili poremećeni i čula se samo dreka. Zbog toga su im Kristijana i još dvoje djece na kraju oduzele socijalne službe.

Kristijan je od 1992. živio u domu za problematičnu djecu u Vircburgu. Sa 15 godina je tri puta u roku od dvije godine privukao pažnju policije, prenosi Fokus, pozivajući se na Mein post.

U septembru 1993. Brikner je prvi put seksualno zlostavljao šestogodišnju djevojčicu. Agencije

Nekoliko stanovnika potvrdilo je novinarima Fokusa da je Kristijan Brikner pripadao ozloglašenoj bandi maloljetnika: djeca su navodno divljala, obijala automate za žvake, a novine koje je trebalo da raznose jednostavno su bacali. Krali su novčanike i namirnice. 

U septembru 1993. Brikner je prvi put seksualno zlostavljao šestogodišnju djevojčicu, a pola godine kasnije je to ponovo učinio sa devotogodišnjakinjom.

Poštar, koji je stanovao blizu doma, potvrdio je da je u to vrijeme prodao kuću u Vircburgu, jer se plašio za osmogodišnju kćerku.

U međuvremenu, policije ispituju njegovu umiješanost u još nekoliko neriješenih slučajeva, među kojima su i ubistva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.