NOVI DETALJI

Ubijeni crnac iz Atlante bio je porodični nasilnik, izdržavao je uvjetnu kaznu

Ubijeni Bruks i ranije je imao problema sa zakonom

Bruks: Ozbiljne optužbe. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

18.6.2020

Rejšard Bruks (Rayshard Brooks), crnac kojeg je ubio policajac u Atlanti, bio je na uvjetnoj zbog niza kriminalnih radnji te bi mu prijetio odlazak u zatvor da su ga policajci optužili za vožnju u alkoholiziranom stanju.

Podsjetimo, službenici policije u Atlanti zaprimili su prijavu da muškarac spava u svom vozilu ispred restorana i blokira saobraćaj. Izašli su na teren, probudili Bruksa i podvrgnuli ga testiranju na alkohol. Potom je priznao policajcima da je prethodno pio, a onda je došlo do eskalacije kad su ga policajci pokušali privesti. U trenutku kad mu je jedan od policajaca stavljao lisice, došlo je do naguravanja, piše "Index".

On je policajcima uspio uzeti elektrošoker i pokušao je pobjeći, a potom su ga upucali. Načelnica policije Atlante podnijela je ostavku, policajac koji je pucao u Bruksa,  optužen je za ubistvo.

Ubijeni Bruks i ranije je imao problema sa zakonom. Uvjetnu kaznu izdržavao je zbog zločina počinjenih u avgustu 2014. godine, što je priznao na sudu. Bio je osuđen za porodično nasilje, oduzimanje slobode druge osobe te okrutno i nasilno ponašanje prema djeci, navodi "Daily Mail".

Protesti zbog Bruksovog ubistva. Agencije

Okružni sud u Klajtonu presudio mu je zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina, od čega je šest mogao provesti na slobodi u obliku uvjetne kazne, dok mu je bila određena jednogodišnja obavezna zatvorska kazna.


Ona je kasnije revidirana te je Bruks odležao 12 mjeseci u zatvoru zbog kršenja uvjetne. Od tada do nedavno nije imao problema sa zakonom, a onda je u prosincu prošle godine otišao u drugu saveznu državu, Ohajo, a da o tome nije obavijestio službenika kojem se inače morao javljati tijekom uvjetne kazne.


Tada je izdan nalog za njegovim uhićenjem, što je uobičajen postupak pri kršenju tog pravila, ali je cijeli slučaj odbačen.

Porodica ubijena Bruksa. Agencije

O svemu ovome Bruks je javno progovorio u februaru ove godine, svega nekoliko mjeseci prije nego će izgubiti život. Bruks se javio i u 40-minutnom intervjuu govorio o svojim iskustvima. Između ostalog, priznao je kazneno djelo oduzimanje slobode druge osobe, kao i pokušaj financijske prevare putem kartičnog poslovanja.

U intervjuu, kojeg je objavio CNN, Bruks je govorio i o iskupljenju te potrazi za boljim, novim životom nakon što je prethodno imao problema sa zakonom.

- Samo želim da dijelovi sistema mogu vidjeti nas pojedince. I mi imamo živote, to su bile samo pogreške koje smo učinili ranije. No to nas ne čini životinjama, ali nas bez obzira na sve zatvore kao životinje -kazao je te dodao da mu je prijetio zatvor od 10 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.