PROTESTI

Atlanta u plamenu: Novo ubistvo Afroamerikanca podiglo tenzije

Nova teška noć na ulicama

Atlanta: Noć donijela nove nemire. AFP

Avaz.ba

14.6.2020

Nakon što se u javnosti pojavio video koji pokazuje da ubijeni dvadesetsedmogodišnji Rajšard Broks (Rayshard Brooks) u Atlanti nije bio naoružan te da su policajci koristili svoj elektrošoker na njemu, Atlanta je u plamenu. Nova smrti jednog Afroameriknca oddatno je podigla tenzije.

Demontstranti su zatvorili glavnu autocestu u Atlanti i zapalili restoran "Wendy" u kojem je policija upucala crnca dok je pokušavao izbjeći hapšenje, a na još lokacija se vidi plamen. Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, gdje je tokom dana gradonačelnica Kiša Lens Botms (Keisha Lance Bottoms) rekla da je prihvatila ostavku šefice policije Erike Šilds (Shields) zbog Bruksove.

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle kako bi ugasile požar. Ostali demonstranti krenuli su na autocestu i zaustavili promet, prije nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila. 

Vlasti još nisu objavile imena dvojice policajaca koji su bili uključeni u pucnjavu, a obojica su bili bijeli.

Broks je bio otac kćeri koja je u subotu proslavila rođendan, rekli su njegovi advokati. Njegova smrt od policijskog metka dogodila se nakon više od dvije sedmice demonstracija u većim gradovima Sjedinjenih Država zbog smrti 46-godišnjeg crnca Džordža Flojda (George Floyd).

U međuvremenu, objavljeno je da traje istraga vezana za incident u kojem je stradao Bruks.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.