KO JE USTVARI KIM JO JONG

Sestra diktatora: Tajno oružje Sjeverne Koreje

Prva iz porodice koja je nakon Korejskog rata kročila na južnu polovinu Korejskog poluotoka

Piše: Avaz.ba

23.6.2020

Kim Jo Jong i Kim Jong Un: Moćni brat i sestra. aGENCIJE

Sjeverna Koreja je prije nekoliko dana raznijela zgradu koju je koristila za razgovore s Južnom Korejom, a uništavanje je naredila Kim Jo Jong, sestra Kim Jong Una.

Prvi korak

Ona se ranije postavila kao lider pregovara između dvije Koreje, aplaudirajući sportistima iz dvije države koji su marširali pod zajedničkom zastavom, a sada je očigledno stvar preuzela u svoje ruke.  Mnogi je nazivaju i „tajnim oružjem Sjeverne Koreje“.


Sestra lidera Sjeverne Koreje je u decembru 2018. napravila svoj prvi korak u postizanju političke moći nakon što je postala prva iz svoje porodice koja je nakon Korejskog rata kročila na južnu polovinu Korejskog poluostrva.

Noć prije toga ona je došla na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongjangu, sjedila je pored južnokorejskog lidera Mun Jae-ina i gledala stotine atletičara kako marširaju pod zastavom ujedinjene Koreje.

Vidjeti je zajedno sa sjevernokorejskim liderom je značajna stvar, međutim, odlazak u Plavu kuću, predsjedničku rezidenciju u Južnoj Koreji, mnogo je značajnija stvar. S obzirom na to da je jedini član sjevernokorejske vladajuće porodice koji je ušao u dvoranu njihovog ljutog neprijatelja, bio je to historijski trenutak.

Kim Jo Jong i Kim Jong Un: Moćni brat i sestra. AGENCIJE

Time je dokazala da je savršena predstavnica svoje zemlje, urbanog razmišljanja, osim što je napravila prvi korak za kasniji susret njenog brata i Muna, ova posjeta je pripremila scenu za nešto drugo, prenosi CNN.

Razvoj toga je postao jasan tek u posljednjih nekoliko dana, a ona se istakla kao najbitnija osoba kada je riječ o odnosima dvije Koreje.

Propagandni baloni, leci i drugi materijali protiv vodstva Pjongjanga koji su ponovo osvanuli na granici naljutili su drugu najbitniju osobu u Sjevernoj Koreji Kim Jo Jong.

Ona je ovaj čin ocijenila kao kršenje sporazuma između Sjeverne i Južne Koreje koji je postignut nakon njenog historijskog putovanja, zbog čega je naredila da se digne uzrak zgrada koja je služila za razgovore dvije Koreje.

Krhki odnosi

Kancelarija u Kaesongu, koja je dugo bila simbol krhkih odnosa dvije Koreje, zatvorena je 2016. godine, nakon uzburkanih tenzija, ali je ponovo uspostavljena 2018., kada su pokrenuti mirovni pregovori.

Pretpostavlja se da Kim Jo Jong jedina sestra Kim Jong Una. O njoj se vrlo malo zna, a vjeruje se da se, kao i njen brat, školovala u Švicarskoj. Specijalizant je u oblasti kompjuterskih nauka.

Desna ruka

Vjeruje se da je Jo Jong preuzimala državne poslove i u prošlosti kad je njen brat bio na liječenju, ali je u jednom trenutku izgledalo da je ostala bez njegove podrške. Uklonjena je iz politbiroa u aprilu 2019., ali ju je Kim ponovo postavio kao alternativnog člana ovog najvišeg zakonodavnog tijela Radničke partije 11. april, dan prije operacije srca.

Iako Kim Jo Jong svom bratu predstavlja desnu ruku, to joj ne garantira da će ga naslijediti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.