PRIJATELJSKI ODNOSI

Putin poklonio automobil Kim Jong Unu

Poklon je znak sve boljih odnosa dvije države

Kim Jong Un i Vladimir Putin. Facebook

H. J. I.

20.2.2024

Prema izvoru sjevernokorejskih državnih medija, ruski predsjednik Vladimir Putin sjevernokorejskom vođi Kimu Jong Unu poklonio je automobil. Poklon je znak sve boljih odnosa dvije države. Auto ruske proizvodnje prekjučer je dostavila ruska delegacija. Kimova sestra i viša službenica u Pjongjangu, Kim Yo, u bratovo ime je zahvalila Putinu i rekla: 

- Poklon je jasna demonstracija posebnih ličnih odnosa glavnih vođa Sjeverne Koreje i Rusije.

Strateško savezništvo

Američki obavještajci sve su više zabrinuti oko dugoročnih implikacija nove razine strateškog savezništva Sjeverne Koreje i Rusije, za CNN su rekli službenici upoznati s temom. Rusija je posljednjih sedmica u Ukrajini koristila sjevernokorejske projektile. Američki službenici strahuju da bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti bolji odnos s Rusijom da bi olabavila utjecaj Kine i maknula kočnice s testiranja svog nuklearnog programa.

Prošli mjesec visokorangirani sjevernokorejski i ruski diplomati sastali su se u Moskvi, a Kim je Rusiju posjetio u septembru prošle godine, kad je podržao rat u Ukrajini i rekao da će "uvijek biti uz Rusiju".

Moguće je da Putinov poklon krši sankcije koje su Ujedinjeni narodi odredili Sjevernoj Koreji zbog projekta nuklearnog oružja, iako zabrana kupovanja luksuznih dobara ni prije nije spriječila Kima da nabavlja skupe aute.

Luksuzna vozila

Kima se često viđa u limuzini za koju se vjeruje da je model Mercedes-Maybach Pullman Guard, vrijedan oko milion dolara. 2018. je došao na sastanak s američkim službenicima u crnom Rolls-Royceu. Ranije te godine dva oklopljena Mercedes-Maybach S600 Guard vozila iz Nizozemske su isporučena Sjevernoj Koreji, navodi Centar za istraživanje napredne odbrane iz Vašingtona.

Centar navodi i da je Pjongjang u periodu od 2015. do 2017. uvezao preko 800 luksuznih vozila. Tokom prošle Kimove posjete Rusiji, Putin mu je pokazao svoju limuzinu, koju je proizvela ruska kompanija Aurus. I bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) tijekom njihovog sastanka u Singapuru 2018. Kimu je pokazao svoju Cadillac limuzinu koja nosi nadimak "Zvijer".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.