SASTANAK ANGELE MERKEL I EMANUELA MAKRONA

Koronavirus otkrio krhost i zavisnost Evrope

Na prvom tet-a-tet sastanku od počeka pandemije, njemačka kancelarka i francuski predsjednik istakli su svoju odlučnost da sarađuju kako bi vratili evropske ekonomije na pravi put

Merkel i Makron: Iskoristiti svoj uticaj kako bi pomogli u pregovorima. Agencija

Avaz.ba

30.6.2020

Lideri Njemačke i Francuske, Angela Merkel i Emanuel Makron (Emmanuel Macron), poručili su u ponedeljak da će iskoristiti svoj uticaj kako bi pomogli u pregovorima o postizanju brzog sporazuma o paketu oporavka od posljedica koronavirusa za 27 članica EU.

Na prvom tet-a-tet sastanku od počeka pandemije, njemačka kancelarka i francuski predsjednik istakli su svoju odlučnost da sarađuju kako bi vratili evropske ekonomije na pravi put, u vrijeme kada Njemačka preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU 1. jula.


Jednokratni fond za oporavak

Lideri EU pokušat će da prevaziđu svoje razlike na samitu 17. i 18. jula oko prijedloga Evropske komisije da pozajmi 500 milijardi eura sa tržišta za novi fond za oporavak, koji će pomoći da se ponovo ožive ekonomije, koje su najteže pogođene koronavirusom, posebno italijanska i španska.

Merkel je rekla da se nada da će države članice EU prevazići svoje razlike u vezi sa višegodišnjim budžetom u iznosu od više od milijardu eura, kao i u vezi sa fondom za oporavak, na samitu lidera narednog mjeseca, prenosi Rojters.

- Nadamo se da možemo da nađemo rješenje, iako je i dalje dug put pred nama - rekla je Merkel.

Merkelova i Makron su u maju predložili stvaranje jednokratnog fonda za oporavak u vrijednosti od 500 milijardi eura, a taj prijedlog proširila je Evropska komisija, koja je predložila osnivanje fonda u vrijednosti od 750 milijardi eura, koji bi se mahom sastojao od grantova.


Pokazali pravac u kojem žele da se kreću. Agencija

Međutim, EK se suočava sa otporom pojedinih zemalja, koje se protive bespovratnim sredstvima i odbijaju da daju sredstva bez ikakvih obaveza korisnika. Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u vili njemačke vlade kod Berlina, rekla da oni ne očekuju da će njihov prijedlog biti usvojen baš kao takav, ali da pokazuje pravac u kojem žele da se kreću.

- Kroz naš zajednički prijedlog za fond oporavka mi smo jasno stavili do znanja da Njemačka i Francuska žele da zajedno igraju ulogu u narednim mjesecima, kojom se jasno stavlja do znanja da je Evropa naša budućnost - poručila je Merkelova.

Ona je ocjenila da su očekivanja velika i dodala da Evropa nije nužno ujedinjena, kada su Njemačka i Francuska ujedinjene. Ali ako se Njemačka i Francuska ne slažu, onda to nije dobro za jedinstvo Evrope, naglasila je Merkel.


Trenutak istine za Evropu

Makron je za krizu koju je izazvao koronavirus i njene ekonomske i društvene posljedice rekao da je to trenutak istine za Evropu.

- Možemo da učinimo ovaj trenutak istine trenutkom uspjeha - rekao je Makron, insistirajući na potrebi za postizanje evropskog sporazuma o ekonomskom planu oporavka.

On je dodao da će dvije zemlje učiniti sve da bi se postigao dogovor o budžetu u julu.

Francuski predsjednik je pozvao EU da ojača svoj suverenitet u širokom spektru oblasti, uključujući klimatska pitanja, digitalnu ekonomiju, prehrambenu industriju, zdravstvo i bezbjednost.

Makron je ocjenio da je koronavirus otkrio krhkost i zavisnost Evrope.

Merkelova je tokom vikenda rekla da je uvjerena da Evropa može da prevaziđe izazove, iako koronavirus i dalje predstavlja pretnju i poručila da mjere za ekonomski oporavak EU treba da se donesu što je prije moguće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.