NA 244. ROĐENDAN AMERIKE

Donald Tramp najavio otvaranje spomen-parka američkih junaka: Moramo zaštititi našu historiju

Donald Tramp. AFP

N. Aj. / Avaz.ba

4.7.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump), na Dan nezavisnosti Amerike, najavio je novi spomen-park na kojem će se nalaziti statue u znak poštovanja "najvećim Amerikancima koji su ikada živjeli".

- Zbog naše unije moramo zaštititi i sačuvati našu historiju, naslijeđe i naše velike heroje - rekao je Tramp okupljenima na skupu povodom Dana nezavisnosti SAD-a u Južnoj Dakoti na planini Rašmor.

Najavio je da, pod autoritetom koji mu je dodijeljen kao predsjedniku SAD-a, stvaranje novog spomenika velikanima američke prošlosti.


- Potpisujem naredbu za osnivanje Nacionalnog vrta američkih heroja - istakao je kazao je Tramp.

Bijela kuća je ubrzo nakon govora objavila tekst same izvršne naredbe, koja sadrži popis od 31 historijske ličnosti, među kojima su džon Adams (John Adams), Suzan B. Entoni (Susan B. Anthony), Ronald Rigan (Reagan) i Martin Luter King (Luther King).

Vatromet iznad planine Rašmor. AFP

Lokacija i troškovi za sada su nepoznati.

Direktiva, međutim, upućuje na to da će se park otvoriti 4. jula 2026. godine, čime Tramp nagovještava da će biti izabran za predsjednika SAD-a u drugom mandatu, pišu stran mediji.

Bil Kristol (Bill), američki konzervativni politički analitičar, napisao je na Twitteru da Amerikanci već imaju park nacionalnih heroja, Nacionalno groblje Arlington u Virdžiniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.