PREDVIĐANJA ZA BUDUĆNOST

Kako će svijet izgledati 2100. godine?

Više od 20 zemalja suočit će se s vrtoglavim padom broja stanovnika

Avaz.ba
16.07.2020 15:36

Svijet

Foto: VERDICT

Kako bi svijet mogao izgledati 2100. godine? Prema studiji objavljenoj u uglednom znanstvenom časopisu Lancet, budućnost u kojoj će živjeti naši potomci mogla bi se bitno razlikovati od dosadašnjih prognoza - prenosi Jutarnji list

Prema novim procjenama, na našem bi planetu 2100. trebalo disati 8,8 milijardi osoba, što je jedna, a ne dosad prognozirane tri milijarde ljudi više nego danas. Razlog je smanjenje stope plodnosti u 183 od ukupno 195 zemalja, ističu autori, koje će imati dramatične posljedice na današnju sliku svijeta.

Više od 20 zemalja suočit će se s vrtoglavim padom broja stanovnika. Ne dođe li do promjene politika i trendova useljavanja, zemlje poput Japana, Španjolske, Italije, Tajlanda, Portugala, Južne Koreje i Poljske prepolovit će se.

Okoliš

“Naši su rezultati dobra vijest za okoliš jer bi se pritisak na proizvodnju hrane i štetne emisije ugljika trebali smanjiti. No, gospodarstva zemalja koje imaju visoki dohodak trpjet će vrlo štetne posljedice. Te je trendove vrlo vjerovatno moguće izmijeniti promjenom imigracijske politike i politike pomoći obiteljima koje žele djecu”, komentirao je voditelj studije Christopher Murray. 

  • Promjena broja stanovnika
    Promjena broja stanovnika Foto: INSTITUTE FOR HEALTHY METRICS AND EVALUATION

Nove sile

Dakako, nastavi li SAD održavati svoju populaciju sadašnjim stopama imigracije Amerika će i dalje biti vodeća svjetska sila. Indija će zasjesti na treće mjesto, a Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Japan ostat će među deset najvećih ekonomija svijeta. Pad za nekoliko mjesta očekuje Rusiju i Brazil, dok će mediteranske sile Italija i Španjolska jako izgubiti na važnosti i čak ispasti iz kluba G20. U top 10 probit će se Nigerija, a na 12. mjesto doći Indonezija. 

Tagovi

Planeta Studija

Komentari

NA VRH