OBRAĆANJE

Tači: To su optužbe protiv mene za oslobađanje naroda Kosova od fašističke diktature Miloševića

Tači je istakao da je uloga OVK za slobodu nezamenljiva

Tači: Ovo je nastavak, dug 21 godinu, optužbi, kleveta i izmišljotina. Facebook

Fu. M. / Avaz.ba

19.7.2020

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) po povratku iz Haga na Kosovo izjavio je da u potpunosti poštuje proces rasvjetljavanja istine do samog kraja i njegove uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost.

Tači je od ponedjeljka do četvrtka bio na ispitivanje na poziv Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, nakon što je protiv njega podnijeta optužnica na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine.

Kako je izjavio u videoporuci u subotu uvečer "ovo je nastavak, dug 21 godinu, optužbi, kleveta i izmišljotina protiv Oslobodilačke vojske Kosova i nastojanja naroda Kosova da se izbori za slobodu i državu".

Tači je istakao da je uloga OVK za slobodu nezamenljiva i ponovio da je imao čast da se borbi za nezavisnost Kosova.

- To su optužbe protiv mene i našeg zajedničkog rata sa SAD, NATO, Evropskom unijom i drugim prijateljskim zemljama, za oslobađanje naroda Kosova od fašističke diktature Slobodana Milošević i države Srbije - rekao je Tači.

On je podsjetio da je obavio svoju građansku i institucionalnu dužnost da se pojavi pred tužiocima Specijalizovanih veća u Hagu.

- Danas vam uvjereno kažem da ovaj proces ne samo da neće ponovo pisati ovu historiju ispisanu krvlju i žrtvom čitavog naroda u borbi za slobodu, već nasuprot, od ovog procesa, koji god da je njegov tok i koliko god da on traje, slavna historija otpora, preživljavanja i trijumfa nad osvajačem, koji je želio da počisti albanski narod na Kosovu sa lica zemlje, potezima etničkog fašizma, jednom zauvijek postat će nedodirljiva - poručio je Tači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.