GLOBUS

Drugi najveći grad u Australiji zatvara gotovo sve trgovine i gasi dio industrije do sredine septembra

Proizvodnja mesa smanjit će se za trećinu i radnici će nositi zaštittnu odjeću, a zabranit će se i dio građevinskih radova

Melburn , grad s pet miliona stanovnika uvodi nove mjere. ILUSTRACIJA

Avaz.ba

3.8.2020

Australski drugi najveći grad Melbourne u kojemu je već na snazi noćni policijski sat objavio je nova ograničenja za industriju, uključujući trgovinu i građevinarstvo, u očajničkim naporima da zauzda širenje virusa koji se vratio nakon što je prvotno stavljen pod kontrolu.

Od srijede navečer u Melbourneu će se zatvoriti većina trgovina, neke proizvodnje i administrativne usluge, u okviru šestotjednog zatvaranja koje će, kako se očekuje, pogoditi 250.000 radnih mjesta.

Država Victorija uvela je izvanredno stanje u nedjelju zbog skoka u lokalnom prijenosu bolesti, pa je među ostalim u Melbourneu uveden policijski sat od 20 sati do pet sati ujutro.

Australija se do nedavno bolje nosila s virusom od ostalih zemalja i ima 18.361 oboljelih od covida-19 i 221 preminulu osobu, no sad je izložena riziku gubitka kontrole u državi Victoriji koja je uvela do sada najstrože mjere kretanja.


Susjedne države New South Wales i South Australia također su uvele nove mjere predostrožnosti.

- Koliko nas god srce boljelo zbog zatvaranja radnih mjesta... moramo to učiniti kako bismo zaustavili širenje ovog iznimno zaraznog virusa.U suprotnom ograničenja neće trajati šest sedmica, nego šest mjeseci-  kazao je premijer Victorije Daniel Andrews u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Proizvodnja mesa smanjit će se za trećinu i radnici će nositi zaštittnu odjeću, a zabranit će se i dio građevinskih radova.


Noćni policijski sat u Melbourneu trajat će šest sedmica, a stanovnici petmilijunskog grada smjet će izlaziti samo zbog posla i nužnih poslova poput nabavke hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.