NAUKA

Otkriven još jedan način prenosa koronavirusa: On se krije na još jednom neočekivanom mjestu

U istraživanje je čak 31,9 posto zaraženih pacijenata prijavilo gastrointestinalne probleme, a simptome su opisali kao blage

Avaz.ba
04.08.2020 11:57

Ilustracija

Foto: Arhiv

Covid-19 nastavlja da zbunjuje naučnike i vodeće zdravstvene stručnjake posebno sada kada sumnjaju da postoji još jedan način putem kojeg se može širiti, piše "Gastroenterology".

Sada sumnjaju da se koronavirus SARS-CoV-2 prenosi i putem stolice zaraženog pacijenta. 

Naučnici i istraživači su sada otkrili da je osim simptoma gornjih disajnih puteva značajan broj pacijenata zaraženih koronavirusom takođe patio od gubitka apetita, mučnine, povraćanja i dijareje.

Istraživanja objavljena u časopisu "Gastroenterology" udubila se u stomačne simptome, pa je tako dr Aleksander Podboj, autor istraživanja izrazio sumnju da se kovid ne prenosi samo putem disajnih puteva.

- Trećina pacijenata koje smo ispitivali imali su gastrointestinalne simptome. Moguće je da nam nedostaje još jedan poznat način prenošenja jer smo se previše fokusirali na respiratorne simptome - istakao je.

U istraživanje je čak 31,9 posto zaraženih pacijenata prijavilo gastrointestinalne probleme, a simptome su opisali kao blage.

- Takođe smo primjetili da je 40 posto pacijenata imalo povišen nivo nenormalnog enzima u jetri, a da oni sa visokim nivoom zahtjevaju veću hospitalizaciju - ističe dr Džordž Kolankeril.

Tako i neka od istraživanja ukazuju na mogućnost da je Covid-19 prisutan u stolici i kada ga možda nema u respiratornom traktu.

- Bolest bi mogla biti prisutna prvo u stolici, a kasnije u respiratornom traktu. Iako je potrebno više dokaza, pretpostavljamo da kod nekoga ko ima kovid, njegova stolica može biti potencijalno zarazna baš kao i respiratorni sekretn - ističe on.

Prethodni testovi jesu otkrili da koronavirus može biti prisutan u fekalijama, a kod jednog čovjeka čiji je uzorak stolice uzet, pokazalo se da je on održiv.

To bi značilo da ljudi koji odlaze u toalet, a zatim ne peru ruke, mogu širiti virus dalje.

Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila ove navode. 

- Postoje dokazi da infekcija koronavirusom može dovesti do crijevne infekcije i biti prisutna u fekalijama. Međutim, do danas je samo jedno istraživanje uzgajalo virus iz jednog uzorka. Do danas nemamo izvještaje o fekalno-oralnom prenosu virusa - naveli su dodajući da je poslije svake nužde jako važno prati ruke.

Komentari

NA VRH