PREOKRET U BEJRUTU

Uhapšen čovjek koji je upozoravao na opasnost od eksplozivnog materijala

Sudija Gasan Kuri je odlučio da Daher ostane zatočen poslije ispitivanja koje je trajalo pet sati

Piše: Avaz.ba

Katastrofalna eksplozija u Bejrutu

Foto: AFP


Libanska novinska agencija javila je da je uhapšen šef uprave carina Libana Badri Daher nakon ispitivanja u vezi sa smrtonosnom eksplozijom u bejrutskoj luci.

Sudija Gasan Kuri je odlučio da Daher ostane zatočen poslije ispitivanja koje je trajalo pet sati. Još 16 drugih lučkih zvaničnika i zaposlenih su također u pritvoru, dok je ranije javljeno da je već 21 osoba pritvorena, uključujući i carinske zvaničnike, prenosi B92.

Nacionalna novinska agencija nije objavila druge detalje o hapšenju Dahera tri dana pošto su velike količine amonijum nitrata eksplodirale u luci. U eksploziji su poginule 154 osobe, povrijeđeno ih je više od 5.000 i pričinjena je velika šteta.

Daher je u četvrtak izjavio da su on i njegov prethodnik poslali šest pisama vlastima, uključujući posljednje 2017. godine, upozoravajući da velike zalihe amonijum nitrata u luci predstavljaju opasnost, tražeći od sudskih zvaničnika da odluče kako da se izuzetno eksplozivan materijal ukloni.

Šef uprave carina je rekao da je njegova dužnost da upozori vlasti na opasnost, ali da je to najviše što on može da učini.

NA VRH

Komentari