DRUGA NOĆ PROTESTA

Novi neredi u Minsku: Odjekuju eksplozije, ima poginulih

Policija je viđena kako izvlači demonstrante iz gomile i tuče ih palicama. Privedeno je više od 30 ljudi, prenose svjedoci

Avaz.ba

10.8.2020

Novi neredi u Minsku. AFP

Policija u Bjelorusiji se i danas sukobila s demonstrantima u Minsku drugu večer zaredom, nakon što je predsjednik Aleksander Lukašenko pobijedio na spornim izborima za koje Zapad kaže da su obilježeni ozbiljnim nepravilnostima.

Policija je viđena kako izvlači demonstrante iz gomile i tuče ih palicama. Privedeno je više od 30 ljudi, prenose svjedoci.  

Agencija AFP javlja da su policajci ispaljivali gumene metke na demonstrante. U centru Minska se čuju eksplozije, bakljom je zapaljen autobus, jedan demonstrant je poginuo. 

U isto vrijeme bjeloruska sigurnosna agencija je objavila da je spriječila pokušaj ubistva Lukašenkove glavne protivnice Svetalne Tihanovskaje, prenosi televizija ONT.

Ona je danas rekla kako se neće pridružiti demonstrantima kako vlasti ne bi iskoristile taj potez da ju uhapse, no da traži od Lukašenka, koji vlada od 1994., da odstupi s dužnosti, piše agencija France Presse.

Tihanovskaja se proteklih tjedana pretvorila u neočekivanog rivala Lukašenku, a izbore u nedjelju, na kojima je dugovječni čelnik osvojio šesti uzastopni mandat s 80 posto glasova, proglasila je falsificiranima.  

Ta 37-godišnja bivša učiteljica engleskog jezika, domaćica bez političkog iskustva, na izborima je, prema službenim rezultatima, osvojila 10 posto glasova, ali je poručila kako se smatra pobjednicom. 

Vlasti u Minsku ranije su zabranile kandidaturu i bivšem bankaru Viktoru Babariku, kao i bivšem diplomatu Valeriju Tsepkalu, iako su obojica prikupila potrebnih 100 tisuća potpisa. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Lukašenku na pobjedi, a poruke podrške poslali su i čelnici Kine, Kazahstana, Uzbekistana, Moldavije, Azerbajdžana i Venezuele, piše BBC.

S druge strane, predsjednica Europske komisije osudila je represiju prosvjeda i pozvala na objavu „točnih“ rezultata izbora, prenosi agencija France presse.

- Nasilnoj represiji prosvjeda nije mjesto u Europi. Pozivam bjeloruske vlasti da osiguraju da se glasovi izbora u nedjelju prebroje i točno objave - rekla je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.