ALEKSANDER LUKAŠENKO

Bjeloruski predsjednik: Amerikanci guraju Ruse prema korištenju najstrašnijeg oružja

Raspirivanje tenzija među zemljama moglo bi dovesti do situacije u kojoj bi Rusija crveno dugme stavila na sto, kazao je Lukašenko

Lukašenko: Odgovor će biti kolosalan. AP

Z. K.

7.10.2023

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u petak je rekao da naoružavanjem Ukrajine, SAD gura Rusiju prema korištenju nuklearnog oružja.

- Stekao sam dojam, i ponavljam da je to moje mišljenje, da Amerikanci guraju Ruse prema korištenju najstrašnijeg oružja. Naoružavaju Volodimira Zelenskog i njegovu vojsku i opskrbljuju ih dalekometnim projektilima. Čak i projektilima koji mogu prijeći 300 km - rekao je Lukašenko tokom svojeg posjeta vojnom kompleksu u oblasti Brest.

Odgovor Moskve

Lukašenko je dodao da ako te rakete pogode ruski teritorij, Moskva mora odgovoriti.

- Jedan takav napad duboko u ruski teritorij i odgovor će biti kolosalan. Pa za što drugo uopće trebamo to nuklearno oružje? - rekao je Lukašenko.

Prema njemu, raspirivanje tenzija među zemljama moglo bi dovesti do situacije u kojoj bi Rusija crveno dugme stavila na sto.

Dodao jer da se Amerikanci ne boje za svoju sigurnost jer su s druge strane okeana.

Lukašenkovi komentari nadovezuju se na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je u četvrtak rekao kako je moguće opozvati ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja.

Dan nakon te Putinove izjave, predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin rekao je da će Državno vijeće Dume definitivno raspravljati o opozivanju ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabranu nuklearnih testova na svom sljedećem sastanku.

- To je sad svugdje po medijima. Krive Zelenskog za sporo napredovanje protivofanzive. Protivofanziva je neuspješna - rekao je Lukašenko tvrdeći da u borbama učestvuju samo stari muškarci.

Neka vrsta pobjede

Lukašenko je ponudio svoje objašnjenje zašto je SAD-u stalo da Ukrajina ubrza svoj protivnapad. On tvrdi da bi predsjednik Bajden (Biden) mogao iskoristiti pobjedu Ukrajine na bojnom polju kako bi sebi popravio rejting.

- Zbog političke situacije, ovaj rat ne doprinosi autoritetu Bajdena i američke vlade. Bajden po anketama već gubi. Potrebna mu je bar neka vrsta pobjede. Da biste pobijedili, morate nešto staviti na sto - rekao je Lukašenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.