AMERIKA

Požari se šire Kalifornijom, nedovoljno vatrogasaca i resursa

Guverner Kalifornije Gavin Njusam jučer je proglasio vanredno stanje da bi osigurao raspoloživost vitalnih resursa za borbu protiv vatrene stihije

U Kaliforniji bijesne požari. Agencije

Avaz.ba

19.8.2020

Vatrogasci se bore sa više desetina požara širom Kalifornije, koja je pogođene toplotnim talasom koji je izazvao prekide struje i primorao guvernera te američke države da proglasi vanredno stanje. 

Guverner Kalifornije Gavin Njusam jučer je proglasio vanredno stanje da bi osigurao raspoloživost vitalnih resursa za borbu protiv vatrene stihije, dodatno pojačane efektom istorijske vrućine na zapadnoj obali SAD i jakim vjetrovima.

Vegetacija, vozila i kuće uništene su vatrom, a požari su do sada zahvatili najmanje 48.500 hektara u Kaliforniji. Neki su blizu Los Anđelesa i San Franciska prema odjeljenju za borbu protiv požara te države.

Hiljade ljudi su morale da budu evakuisane na nekoliko kilometara sjeverno i južno od San Francuska gdje, prema procjeni vatrogasaca, gore dva najveća požara u kojima je spojeno više manjih požara.

U toj državi posljednjih sedam dana vladaju velike vrućine, u Dolini smrti u nedjelju je zabilježena rekordna temperatura od 54,4 stepeni Celzijusa što bi mogla da postane ako se izvrše poređenja treća najviša temperatura ikad zabilježena na Zemlji.

Oko 30.000 kalifornijskih domaćinstava je ostalo bez struje zbog pregrijavanja brojnih električnih instalacija.

- Nemamo dovoljno vatrogasaca širom Kalifornije zbog požara. Nedostaju nam i vazdušni resursi - upozorio je portparol vatrogasne službe Vil Pauers.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.