TAJNI PLAN

Merkel i Makron iscrtavaju novi smjer Evrope, moraju se držati zajedno

Razgovarat će o Libanu, antivladinim protestima u Bjelorusiji, krizi zbog Covida-19, državnom udaru na Maliju i napetostima između Grčke i Turske

Merkel i Makron. Arhiv

Avaz.ba

20.8.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sastaju se u srednjovjekovnoj otočnoj tvrđavi na Sredozemlju kako bi iscrtali sljedeće korake za partnerstvo koje je pokretačka snaga Evropske unije.

Unutar zidina "Fort de Bregancona", tradicionalne ljetne rezidencije francuskih čelnika, njemačka kancelarka i francuski predsjednik razgovarat će o rješavanju najhitnijih problema na globalnom planu, prenosi Hina.


Razgovarat će o Libanu, antivladinim protestima u Bjelorusiji, krizi zbog Covida-19, državnom udaru na Maliju i napetostima između Grčke i Turske, rekao je zvaničnik iz ureda francuskog predsjednika.


U isto vrijeme Merkel - imajući na umu svoje naslijeđe budući da se završava njenih 15 godina na vlasti - nastoji učvrstiti napredak u nekim dugogodišnjim ciljevima, daleko od svakodnevne drame međunarodnih poslova.

To uključuje, prema dva viša izvora njemačke vlade, odlučivanje o tome kakve bi odnose Evropa trebala imati s Kinom, ponovno promišljanje oblika EU-a nakon britanskog odlaska te određivanje uloge Evrope kao odbrambene snage koja bi se trebala uskladiti s njenom ekonomskom moći.


- Oboje (Merkel i Macron) su svjesni da je EU u ključnom razdoblju i da će se Francuska i Njemačka - iako imaju različita stajališta o mnogim pitanjima - morati držati zajedno - rekao je jedan od dva izvora iz njemačke vlade.

Merkel i Makron u julu su radili na tome da uvjere posvađane članice EU da se dogovore i bloku prvi put u njegovoj historiji daju ovlasti udruženog preuzimanja tereta za finansiranje oporavka od Covida-19.


Nakon tog postignuća, pažnja se sada okreće prema tome što bi duo još mogao učiniti prije završetka mandata Angele Merkel i francuskih predsjedničkih izbora 2022. godine.

- Ova posjeta svjedoči o izvanrednom nivou francusko-njemačkog angažmana na bilateralnom, evropskom i međunarodnom nivou - rekao je zvaničnik iz ureda francuskog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.