GRČKA

Privedeno pet lica zbog požara u kampu Morija

Vlasti tragaju za još jednom osobom

Avaz.ba / Fena
15.09.2020 15:17

Hiljade migranata odbijaju da pređu u novi smještajni objekat

Foto: AGENCIJE

Grčka policija privela je pet osoba zbog požara u kojem je prošle sedmice potpuno uništen migrantski kamp "Morija" na Lezbosu, izjavio je ministar za zaštitu građana Mihalis Hrisohoidis (Michalis Chrisochoidis). 

Vlasti tragaju za još jednom osobom, rekao je Hrisohoidis, ali nije naveo više detalja.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) izjavio je ranije da Evropa treba da pokaže solidarnost u praksi sa Grčkom kada je riječ o pitanju migranata.

Micotakis je izjavio poslije sastanka sa predsjednikom Savjeta EU Šarlom Mišelom (Charles Michel) da kamp "Morija" pripada prošlosti i da će umjesto njega biti izgrađen novi kompleks, uz više podrške i učešća EU.

Grčki premijer je rekao da migrantsko pitanje treba da dobije evropski odgovor i novu politiku u vezi sa azilom.

Mišel je izjavio da članice EU treba da podijele teret rješavanja migrantskog pitanja.

Hiljade migranata na Lezbosu odbijaju da pređu u novi smještajni objekat i zahtijevaju da im se dozvoli da napuste ovo grčko ostrvo.

Više od 12.000 ljudi, uglavnom izbjeglica iz Afganistana, Afrike i Sirije ostali su bez skloništa, sanitarne infrastrukture i pristupa hrani i vodi poslije požara u prepunjenom kampu.

U privremenom kampu "Kara tepe" postavljeno je 5.000 kreveta, ali se do sada uselilo samo oko 1.000 ljudi, rekli su Vladini zvaničnici.

Tagovi

Morija Grčka

Komentari

NA VRH