ISTRAŽNA KOMISIJA UN

Turska mora da kontroliše pobunjenike u Siriji

Postoji mogućnost da je u Afrinu, Ras el Ejnu i okolini Sirijska nacionalna armija počinila ratne zločine otmice, surovog postupanja, torture i silovanja

Sirija: Počinjeni strašni zločini. Ilustracija

Avaz.ba / Srna

15.9.2020

Turska mora da kontroliše pobunjenike koje podržava u Siriji, a koji su možda vršili otmice, torturu i pljačku civilne imovine, saopćeno je danas iz Istražne komisije UN o Siriji. 

Komisija, također, upozorava da postoji mogućnost da su prebacivanja Sirijaca koje su zarobili pripadnici Sirijske nacionalne armije na teritoriju Turske radi krivičnog progona ratni zločin zbog nezakonite deportacije.

U izvještaju koji pokriva prvu polovinu ove godine, komisija ističe da su u porastu ubistva i silovanja civila koje su vršile sve strane.

- Postoji mogućnost da je u Afrinu, Ras el Ejnu i okolini Sirijska nacionalna armija počinila ratne zločine otmice, surovog postupanja, torture i silovanja. Turska treba da djeluje i da spriječi ova kršenja i da osigura zaštitu civila u oblastima pod svojom kontrolom - rekao je predsjedavajući komisije Paulo Pineiro.

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je da čini sve kako bi bile izbjegnute civilne žrtve tokom vojnih operacija u Siriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.