ISTRAŽNA KOMISIJA UN

Turska mora da kontroliše pobunjenike u Siriji

Postoji mogućnost da je u Afrinu, Ras el Ejnu i okolini Sirijska nacionalna armija počinila ratne zločine otmice, surovog postupanja, torture i silovanja

Avaz.ba / Srna
15.09.2020 18:24

Sirija: Počinjeni strašni zločini

Foto: Ilustracija

Turska mora da kontroliše pobunjenike koje podržava u Siriji, a koji su možda vršili otmice, torturu i pljačku civilne imovine, saopćeno je danas iz Istražne komisije UN o Siriji. 

Komisija, također, upozorava da postoji mogućnost da su prebacivanja Sirijaca koje su zarobili pripadnici Sirijske nacionalne armije na teritoriju Turske radi krivičnog progona ratni zločin zbog nezakonite deportacije.

U izvještaju koji pokriva prvu polovinu ove godine, komisija ističe da su u porastu ubistva i silovanja civila koje su vršile sve strane.

- Postoji mogućnost da je u Afrinu, Ras el Ejnu i okolini Sirijska nacionalna armija počinila ratne zločine otmice, surovog postupanja, torture i silovanja. Turska treba da djeluje i da spriječi ova kršenja i da osigura zaštitu civila u oblastima pod svojom kontrolom - rekao je predsjedavajući komisije Paulo Pineiro.

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je da čini sve kako bi bile izbjegnute civilne žrtve tokom vojnih operacija u Siriji.

Komentari

NA VRH