REAKCIJA

Ruski zvaničnici negiraju umiješanost u trovanje Navaljnog

Njemački zvaničnici tvrde da su laboratorije u tri zemlje ustanovile prisustvo novičoka i zatražili su objašnjenje od Moskve

Avaz.ba / Fena

Navaljni u njemačkoj bolnici

Foto: Agencije


Saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u srijedu su reagovali na komentare ruskih zvaničnika da ne bi imalo nikakvog smisla za Moskvu da otruje političkog protivnika čija je stopa popularnosti izrazito niska. 

Četrdesetčetverogodišnjem opozicionom političaru naglo je pozlilo i onesvijestio se prošlog mjeseca dok je putovao iz Sibira u Moskvu, i prebačen je avionom u berlinsku bolnicu, čiji su liječnici ustanovili da je otrovan nervnim agensom novičok. Njemački zvaničnici tvrde da su laboratorije u tri zemlje ustanovile prisustvo novičoka i zatražili su objašnjenje od Moskve. 

Rusija tvrdi da još nema nikakvih dokaza za takve navode. U saopćenju na svom websiteu, ruska stalna misija u Evropskoj uniji saopćila je da nema nikakvog razloga za ruske vlasti da otruju Navaljnog vojnim nervnim agensom i potom mu dopuste da otputuje u Njemačku, gdje bi se otrovna supstanca mogla primijetiti. 

- Koji bi razlog bio za ruske vlasti da otruju Alekseja Navaljnog, uzimajući u obzir da stopa njegove popularnosti jedva dostiže dva posto? - navodi misija u saopćenju, pozivajući se na julsku anketu javnog mnijenja.

Portparol Navaljnog Kira Jarmiš kazala je da rezultati regionalnih izbora održanih tokom vikenda, na kojima su kandidati koje podržava Navaljni osvojili mjesta u dva sibirska grada, pokazali da je podrška Rusa Navaljnom mnogo veća. Kremlj je, suočavajući se s pozivima nekih zapadnih političara da se pooštre sankcije Moskvi, saopćio kako ne smatra da bi trovanje Navalnog donijelo koristi bilo kome.

Više o temi Aleksej Navaljni

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na