BRISEL

Sedam poslanika Evropskog parlamenta predložilo Trampa za Nobela za mir

Podsjetimo da je Trampov prethodnik Barak Obama (Barack), također dobio Nobelovu nagradu

Tramp: Hoće li dobiti priznanje. Arhiv

G. M. / Avaz.ba

18.9.2020

Sedam poslanika Evropskog parlamenta predložilo je američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za Nobelovu nagradu za mir. Oni su uputili nacrt rezolucije kojom od Evropske komisije i Evropskog vijeća traže da podrže njihov prijedlog.

Ova informacija objavljena je na internetskoj stranici Evropskog parlamenta.

Oni smatraju da je Tramp zaslužio nagradu zbog angažmana i doprinosa u pronalaženu mira između Izraela i Saudijske Arabije, angažmana na priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, te „napora da se postigne mirovni sporazum između Kosova i Srbije“.

Predlagači su šestorica poslanika ultradesničarske političke grupacije u Evropskom parlamentu "Identitet i demokratija" te jedan španski poslanik, član Evropskih konzervativaca i reformista.

Rezoluciju su potpisali Kristin Anderson (Christine), Joakim Kus (Joachim Kuhs), Jak Madison (Jaak), Laura Huhtasari (Huhtasaari), Bernhard Zimniok, Jorge Busad Vilalba (Buxad Villalba) i Jorg Meten (Jörg Meuthen).

Podsjetimo da je Trampov prethodnik Barak Obama (Barack), također dobio Nobelovu nagradu.

Ranije ovog mjeseca, Trampa je za Nobelovu nagradu za mir predložio i član norveškog parlamenta Kristijan Tibring-Gjede (Christian Tybring-Gjedde).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.