TURSKA

Ankara odbacuje optužbe o kršenju ljudskih prava

Reakcija na izvještaj UN-a

Ankara podržava pobunjenike koji se bore protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara el Asada. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

18.9.2020

Turska je danas odbacila tvrdnje da je bilo kršenja ljudskih prava na sjeveru Sirije kao što je navedeno u izvještaju Istražne komisije UN.

- Kategorično odbacujemo neosnovane optužbe za kršenje ljudskih prava koje su iznesene protiv sirijske opozicije i naše zemlje - navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Početkom sedmice, istražioci UN-a su u izvještaju koji pokriva prvu polovinu ove godine saopštili da Turska treba da kontroliše sirijske pobunjenike koje podržava na sjeveru Sirije za koje postoji mogućnost da su vršili otmice, torturu i pljačku civilne imovine.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Mišel Bašele (Michele Bachelet) rekla je da situacija sa ljudskim pravima u dijelovima na sjeveru Sirije izgleda sumorno i pozvala Tursku da osigura zaustavljanje kršenja koje su vršile oružane grupacije pod kontrolom Ankare.

Ona je od Turske zatražila da odmah pokrene nepristrasnu, transparentnu i nezavisnu istragu o incidentima navedenim u izvještaju.

Ankara, također odbacuje kritike i naziva ih neosnovanim.

Ankara podržava pobunjenike koji se bore protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara el Asada (Bashar al-Assad). Turska je u prekograničnim operacijama preuzela kontrolu nad nekoliko gradova kod svoje sjeverne granice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.