JEZIVO

Indijac htio saznati spol djeteta pa razrezao ženi trbuh

Žena se nalazi na intenzivnoj njezi u bolnici u Nju Delhiju, a muškarac je uhapšen, saopćila je policija u Budanu

Piše: Avaz.ba

Žena je u nedjelju rodila mrtvorođenče

Foto: Ilustracija


Indijac koji je želio doznati spol djeteta razrezao je srpom trbuh trudne supruge i nanio je po život opasne ozljede dok je njihov nerođeni sinčić umro, saopćila je policija u ponedjeljak.

Žena se nalazi na intenzivnoj njezi u bolnici u Nju Delhiju, a muškarac je uhapšen, saopćila je policija u Budanu, u državi Utar Pradeš.

Golu Sing (Singh), brat unesrećene žene je kazao da je njezin suprug želio doznati spol djeteta jer par već ima pet kćeri te ju je napao srpom i rasporio joj trbuh.

Nemili se događaj dogodio u subotu, a žena je u nedjelju rodila mrtvorođenče, objasnila je policija.

Na kćeri se u Indiji često gleda kao na teret jer im porodice na udaji moraju plaćati miraz, dok se dječake slavi kao one koji osiguravaju egzistenciju porodici te oni nasljeđuju imovinu i nastavljaju porodičnu lozu.

Pobačaji ženskih fetusa su u Indiji zabranjeni, no zbog prednosti koja se daje dječacima, broj novoređenih djevojčica se i dalje stalno smanjuje.

Prema službenim podacima, broj djevojčica na 1.000 dječaka između 2015. i 2017. iznosio je 896. U periodu od 2014. i 2016. bilo je 898 djevojčica na 1.000 dječaka, a između 2013. i 2015. ih je bilo 900.

Zakoni u Indiji također brane ljekarima i zdravstvenim radnicima da roditeljima otkriju spol nerođenog djeteta, a samo licencirani ljekari smiju izvoditi pobačaje.

Više o:

Indija Budan
NA VRH

Komentari