ENDEMSKA VRSTA

Najmanje poznata: Štitorepa zmija se brani na jako neobičan način

Većinom su crne, tamnoljubičaste ili smeđe, a neke imaju crvene, narandžaste ili žute mrlje i pruge

Štitorepa zmija. Mridula Murali

Dž. R.

25.4.2024

Zmije su stvorenja kojih se mnogi plaše, ali u suštini fascinantne su kao i svaka druga životinja.

Najmanje poznata

Štitorepa zmija, endemska vrsta iz Indije, poznata i kao dvolinijska zemljana crna zmija štitastog repa, jedna je od najživopisnijih i ujedno najmanje poznatih zmija na svijetu, identificirana su samo tri primjerka i o njoj ima izuzetno malo podataka.

Štitorepa zmija (Melanophidium bilineatum iz familije Uropeltidae) pripada grupi od 45 vrsta primitivnih reptila koji se ukopavaju u zemlju (pa ih zovu i zemljanim) i endemici su južne Indije i Šri Lanke, piše Treehugger. Postoji osam rodova zmija štitastog repa, među kojima su i 30 indijskih vrsta.

Štitaste zmije su male, obično narastu između 25 i 50 cm, bezopasne su i nikad ne ujedaju. One imaju uske, šiljate glave sa sitnim očima ispod "štitova" na lobanji, a njihovi repovi su jako zaobljeni i završavaju se štitovima nalik disku ili višestrukim bodljama. Većinom su crne, tamnoljubičaste ili smeđe, a neke imaju crvene, narandžaste ili žute mrlje i pruge.

Noćne životinje

Štitorepe zmije su noćne životinje koje žive na višim nadmorskim visinama u rastresitom zemljištu, među korijenjem biljaka, ispod raspadajuće vegetacije i u poljoprivrednim lejama i naročito se aktiviraju tokom kišnih noći. One kopaju sopstvene tunele i zatvaraju ih repovima dok uranjaju dublje pod zemlju, a ova praksa sprečava druge zmije grabljivice da ih napadaju s leđa.

Kada je neko uzme u ruku, štitorepa zmija se brani tako što obavi veliku nuždu. Njenu ishranu čine kišne gliste i člankonošci. Ove zmije nisu agresivne, nikad ne ujedaju i nisu otrovne, a kad dođe vrijeme parenja, rađaju od tri do 9 živih mladunaca.

Ovu zmiju je IUCN naveo kao izuzetno ranjivu vrstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.