OBRAĆANJA

Tramp: UN mora Kinu smatrati odgovornom za pandemiju

Tramp je također optužio Kinu za bacanje plastičnog otpada u okean

Tramp ponovo oštar prema Kini. Anadolija

Avaz.ba

22.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je u utorak da Ujedinjene nacije moraju smatrati Kinu odgovornom za mnoštvo navodnih krivičnih djela, posebno za pandemiju novog koronavirusa, koja je odnijela gotovo milion života širom svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tramp je rekao da je Kina dovela u zabludu međunarodnu zajednicu, jer je zabranila domaća putovanja, istovremeno dopuštajući međunarodne letove kojima su njeni građani slobodno napuštali zemlju dok se virus širio.

- Moramo držati odgovornom državu koja je ovu kugu pustila u svijet: Kinu - naglasio je Tramp tokom videoobraćanja na 75. generalnoj skupštini UN-a.

Dodao je da su kineska vlada i Svjetska zdravstvena organizacija, „koju Kina gotovo kontrolira, lažno objavile da nema dokaza o prenošenju s čovjeka na čovjeka“.

- Kasnije su lažno rekli da ljudi bez simptoma neće širiti bolest. Ujedinjene nacije moraju Kinu smatrati odgovornom za njene postupke - rekao je Tramp.

Tramp je također optužio Kinu za bacanje plastičnog otpada u okean, prekomjerni ribolov u morskim zonama drugih država i ogromnu emisiju ugljika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.