OSIGURATI MIR

Turska pozvala EU i druge da poštuju njena prava na istočnom Mediteranu

Turska poziva zemlje koje svojim postupcima krše međunarodno pravo da djeluju razborito, posebno po pitanju demilitarizacije ostrva

Piše: Avaz.ba

Turska je za dijalog na svakoj platformi

Foto: Arhiv


Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske navelo je da nema odstupanja u zaštiti interesa turskog naroda na kopnu, moru ili u zraku, komentarišući posljednja dešavanja na istočnom Mediteranu, javlja Anadolija.

- Turska je za dijalog na svakoj platformi u vezi s pravednom raspodjelom prirodnih resursa u regiji - navodi se u saopćenju objavljenom nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske u Ankari kojim je predsjedavao turski predsjednik redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Dodaje se da Turska poziva Evropsku uniju (EU) i druge organizacije da poštuju prava i interese Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar na istočnom Mediteranu.

- Turska poziva zemlje koje svojim postupcima krše međunarodno pravo da djeluju razborito, posebno po pitanju demilitarizacije ostrva - navelo je Vijeće nacionalne sigurnosti Turske te poručilo:

- Turska koja je u svakom regionalnom i globalnom sukobu uvijek bila na strani zakona i pravde, svoje stavove i postupke na istočnom Mediteranu također je poduzela, vođena istim principima - navodi se u saopćenju.

Poručeno je također da će Turska i dalje poduzimati potrebne napore kako bi se uspostavili mir i sigurnost u Siriji.

- Turska će zadržati svoju poziciju kako bi se osigurali mir i prosperitet u Siriji i Libiji gdje zagovara borbu protiv terorizma i uspostavljanje stabilnosti - navodi se.

Na kraju se dodaje kako Turska poziva međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne korake protiv terorističkih organizacija koje uzurpiraju slobodu i resurse potlačenih zemalja i naroda.

Više o:

Turska Mediteran
NA VRH

Komentari