SPAŠENI OD OLUJE

Italija dozvolila brodu sa 125 migranata da se usidri na Sardiniji

Italija već pronašla evropske zemlje koje su se složile primiti 100 migranata

Brod Sea-Eye. AGENCIJE

Avaz.ba / Fena

25.9.2020

Italija je u četvrtak dopustila spasilačkom brodu sa 125 migranata da se usidri na Sardiniji kako bi se sklonili iz olujnog mora rekavši da bi se migranti mogli na kraju iskrcati u Italiji prije nego što budu poslani u druge evropske zemlje.

Ministrica unutrašnjih poslova Luciana Lamorgese rekla je parlamentarnom odboru da je Italija već pronašla evropske zemlje koje su se složile primiti 100 migranata, a Italija 25. Rekla je da ako se loše vrijeme i uzburkano more zadrže nekoliko dana, migranti mogu obaviti svoj 14-dnevni karantin koronavirusa na talijanskom brodu, a potom biti poslani u druge evropske zemlje, prenosi AFP.

Brod je isprva krenuo prema Marseju kada su francuske vlasti zatražile od Italije da mu dozvoli pristajanje u Sredozemlju, rekao je u tvitu šef Sea-Eyea Gorden Isler.

- Nadamo se da će se 125 spašenih moći iskrcati na Sardiniji kako bi tamo mogli biti adekvatno zbrinuti - dodao je Isler.

Ministrica Lamorgese je pojasnila da Italija nije imala luku s potrebnim karantenskim prostorom kad je spasilački brod Alan Kurdi prvi put zatražio uplovljavanje u luku 19. septembra. Ali se Italija složila dati Alanu Kurdiju sigurnu luku u zaštitiod oluja rano u četvrtak "jer poštivanje ljudskog života je za nas, kao i za sve, primarna stvar"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.