ODRŽALI SASTANAK

Italija i Velika Britanija saglasne da sufinansiraju plan repatrijacije migranata iz Tunisa

Ako se migrantima zaglavljenim u Tunisu pomogne da se vrate u zemlje porijekla, to bi smanjilo šanse da nastave put ka Evropi

Sporazum je objavljen nakon sastanka u Rimu. Platforma X

Anadolija

16.12.2023

Italija i Velika Britanija složile su se da zajednički finansiraju projekat repatrijacije migranata zaglavljenih u Tunisu, javlja Anadolu.

Sporazum je objavljen nakon sastanka u Rimu između italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgia) i britanskog kolege Rišija Sunaka (Rishi).

Put ka Evropi

Čelnici vlada dvije zemlje složili su se da sufinansiraju prvi italo-britanski projekat dobrovoljne repatrijacije uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije u zemljama porijekla za migrante blokirane u Tunisu.

Ako se migrantima zaglavljenim u Tunisu pomogne da se vrate u zemlje porijekla, to bi smanjilo šanse da nastave put ka Evropi, što i jeste jedan od glavnih ciljeva programa repatrijacije.

Meloni je domaćin političkog festivala u organizaciji njene stranke Braća Italije.

Ilegalne migracije

Meloni i Sunak su se tako sastali i sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

- Nakon što su se čelnici vlada složili oko potrebe da se na strukturiraniji način pozabave ilegalnom migracijom prema Evropi, složili su se i da dalje intenziviraju saradnju između tri zemlje u borbi protiv trgovaca ljudima - saopćio je ured italijanske premijerke.

Tri šefa vlada su razgovarali i o potrebi postizanja “definitivne stabilizacije“ Balkana i to na bazi nastavka procesa proširenja Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.