BORBA SE NASTAVLJA

Italijanska vlada dodijelila državljanstvo djevojčici: Cilj spriječiti ljekare da je uklone s aparata za održavanje u životu

Gregorini roditelji će sada moći da se obrate italijanskom konzulatu u Britaniji da zatraže da ona bude prebačena u Italiju

Djevojčica dobila novu šansu za liječenje. AP

Z. K.

9.11.2023

Italijanska vlada je dodijelila državljanstvo teško bolesnoj djevojčici iz Velike Britanije, u potezu koji ima cilj da spriječi ljekare da je uklone s aparata za održavanje života i dozvoli joj da bude prebačena u Italiju, prenosi Reuters.

Rijetka bolest

Osmomjesečna Indi Gregori (Gregory) boluje od rijetke mitohondrijalne bolesti, što znači da njene ćelije ne proizvode dovoljno energije. Bolnica u Notingemu, u centralnoj Engleskoj, kaže da nema smisla nastaviti liječenje.

Visoki sud Engleske se saglasio, presudivši prošlog mjeseca da je u "najboljem interesu" bebe da bude uklonjena s aparata za održavanje života, te odbio je prošle sedmice zahtjev njenih roditelja da im se dozvoli da je odvedu u Vatikansku dječju bolnicu u Rimu.

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgia) održala je u ponedjeljak hitan sastanak na kojem je Gregori postala italijanska državljanka. To je bila jedina tačka dnevnog reda kabineta.

- Zahvaljujući tome, Gregori će „moći da pristupi njezi u pedijatrijskoj bolnici Bambino Gesu. Da vlada nije reagovala, mašine za održavanje života bile bi isključene u ponedjeljak - napisao je na Facebooku Galeaco Binjami (Galeazzo Bignami), zamjenik ministra iz Melonijine tvrdo desničarske partije Braća Italije. 

Gregorini roditelji će sada moći da se obrate italijanskom konzulatu u Britaniji da zatraže da ona bude prebačena u Italiju, rekao je izvor iz italijanske vlade Reutersu, dodajući, međutim, da Britanija nema obavezu da odobri zahtjev.

Prema "Christian Concernu", grupi koja predstavlja roditelje, italijanska vlada je ponudila da pokrije troškove liječenja u Bambino Gesu, ustanovi koju vodi Vatikan.

- Čak i ako transfer u Italiju uključuje određeni rizik, jedina alternativa koja nam je ponuđena u Velikoj Britaniji jeste da pristanemo na Indinu smrt. Nemamo šta da izgubimo ni za nas ni za Indi - kazao je Indin otac, Din Gregori.

Sličan slučaj

Portparol ustanove "Bambino Gesa" nije komentarisao navode, ali je "Christian Concern" objavila izjavu predsjednika bolnice u kojoj se potvrđuje da je spreman da prihvati Indi kao pacijenta.

Ovaj slučaj je sličan onome iz 2018. godine kada je britanski sud odbacio pokušaj roditelja teško bolesnog 23-mjesečnog djeteta da ga odvedu u Bambino Gesu.

Mališan, Alfi Evans (Alfie), preminuo je nekoliko dana nakon što je skinut s aparata za održavanje života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.