NA DANAŠNJI DAN

Međunarodni dan djevojčica

Podsjeća da za život u 21. vijeku sve djevojčice treba da razviju neophodne ključne vještine i osnaže svoj potencijal, snagu, kreativnost i energiju

Međunarodni dan djevojčica. unicef.org

I.P./unicef.org

11.10.2023

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan djevojčica s ciljem da se potakne svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života djevojčicama, djevojkama i mladim ženama, pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal te nauče da su vrijedne i da vole i cijene sebe.

UNICEF i partneri na današnji dan podsjećaju da za život u 21. vijeku sve djevojčice treba da razviju neophodne ključne vještine i osnaže svoj potencijal, snagu, kreativnost i energiju. Iako je za obrazovanim i kvalifikovanim kadrom velika potražnja, otprilike četvrtina mladih, uglavnom žena, trenutno nije zaposlena, a nije ni dio obrazovnog sistema ili bilo kojeg drugog oblika stručnog osposobljavanja.

Međunarodni dan djevojčica je prilika i da se ubrzaju napori ka ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, kako bi se “povećao broj mladih i odraslih koji imaju relevantne vještine, uključujući tehničke i stručne vještine, za zapošljavanje, pristojne poslove i preduzetništvo” (Globalni cilj održivog razvoja 8).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.