AUSTRALIJA

Petogodišnja djevojčica spasila brata, roditelji im poginuli u nesreći

Bili su zaglavljeni u autu 55 sati na vrućini od 30 Celzijevih stepeni

Sa mjesta nesreće. PRINTSCREEN

A. O.

29.12.2022

Djevojčica (5) je spasila život svom mlađem bratu nakon što su njihovi roditelji poginuli u saobraćajnoj nesreći, ostavljajući troje male djece zarobljenima u olupini više od dva dana u zabačenom dijelu ruralne Zapadne Australije, izvijestio je Nine News, podružnica CNN-a.

Policija Zapadne Australije je saopćila kako je porodični automobil marke Land Rover Discovery pronađen jučer ujutro u Kondininu, oko 280 kilometara istočno od grada Perta (Pertha). 

Roditelji Sindi Bredok (Cindy Braddock) (25) i Džejk Dej (Jake Day) (28) proglašeni su mrtvima na mjestu događaja, dok je njihovo troje djece preživjelo nesreću.


Nisu došli na proslavu

Međutim, djeca su ostala zarobljena u vozilu sa svojim mrtvim roditeljima na visokim temperaturama dok ih nije otkrio zabrinuti član porodice. Nestanak peteročlane porodice, uključujući djevojčicu i njezina dva brata, u dobi od 1 i 2 godine, prijavljen je dan ranije jer nisu stigli na proslavu Božića.

Rođak Majkl Rid (Michael Read) je potvrdio da je 5-godišnjakinja spasila život svom najmlađem bratu oslobodivši ga iz dječije sjedalice. 

Otkopčala ga iz sjedalice

- Da nije bilo 5-godišnjakinje koja je otkopčala kopču autosjedalice jednogodišnjaka, on danas ne bi bio s nama. Djevojčica vjerojatno neće biti svjesna toga još nekoliko godina - izjavio je Rid.

Ridje istaknuo da su djeca bila izložena još većim mukama zbog visoke temperature. 

- Bili su zaglavljeni u autu 55 sati na vrućini od 30 Celzijevih stepeni. Niko ne zna kroz što su prošli - dodao je. 

Iz policije su potvrdili da su djeca prevezena u bolnicu s teškom dehidracijom. Njihove povrede nisu opasne po život i očekuje se da će biti otpuštena iz bolnice sljedećih dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.