GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Bahrein: Normalizacija s Izraelom donosi dvodržavno rješenje

Kralj Hamad je također naveo kako su veze sa Izraelom „oplemenjene poruke“ za mir.

Avaz.ba

Bahrein

Foto: Getty


Bahreinski vladar kazao je kako dogovor ovog kraljevstva sa Izraelom treba voditi ka većim naporima i okončanju palestinsko-izraelskog spora kroz dvodržavno rješenje, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Tokom obraćanja na 75. sesiji Generalne skupštine UN-a videolinkom u četvrtak, bahreinski kralj Hamad bin Isa Al Khalifa je pozvao ja „pojačanje napora ka okončanju palestinsko-izraelskog spora u skladu sa dvodržavnom rješenju... što bi dovelo do uspostave nezavisne palestinske države sa Istočnim Jerusalemom kao njenom prijestolnicom na osnovu rezolucija o međunarodnom legitimitetu i Arapskoj mirovnoj inicijativi“.

Kralj Hamad je također naveo kako su veze sa Izraelom „oplemenjene poruke“ za mir.

- Objava uspostave veza sa Izraelom je oplemenjena poruka koja ističe kako su naše ruke pružene za pošten i sveobuhvatan mir, istakao je.

Hamad je govorio dan nakon što je jedna izraelska zvanična delegacija došla u prvu diplomatsku posjetu Bahreinu od potpisivanja dogovora o normalizaciji dvije države.

Kritike od Palestinaca

Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati su potpisali dogovore o normalizaciji sa Izraelom 15. septembra u Bijeloj kući, u sklopu diplomatskih nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da izbori novi mandat na predstojećim izborima. 

Palestinske vođe su, međutim, kritizirale sporazume kao izdaju palestinske borbe.

Tokom proteklih sedmica i nakon dogovora UAE-a i Bahreina sa Izraelom, nekoliko izraelskih i američkih zvaničnika, među kojima su premijer Benjamin Netanyahu i američki predstavnik u Izraelu David Friedman, potvrdili su kako je izraelski plan anektiranja teritorija palestinske Zapadne obale samo odgođen, a ne otkazan.

Hamad je pohvalio i američke napore na postizanju „mira i stabilnosti“ kroz posredovanje u dogovorima sa Izraelom, kazavši kako šalju „civiliziranu poruku kao najbolju garanciju budućnosti svih ljudi regije“.

U Bahreinu, civilne grupe su kritizirale normalizaciju sa Izraelom, navodeći kako priznanje treba doći tek nakon što Palestinci dobiju nezavisnu državu.

Više o temi

ABRAHAMOVI SPORAZUMI
Potpisan historijski sporazum Izraela, UAE i Bahreina
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na