ZBOG PALESTINE

Demonstranti na ulicama u Bahreinu zbog otvaranja izraelske ambasade

Demonstranti su marširali mašući palestinskim i bahreinskim zastavama uzvikujući "Smrt Izraelu" i "Ne izraelskoj ambasadi u islamskom Bahreinu"

Policija je ispalila suzavac tokom jednog od skupova. Twitter

N. Aj. / Fena

2.10.2021

Anti-izraelski protesti izbili su u petak u Bahreinu, dan nakon posjeteizraelskog ministra vanjskih poslova Jaira Lapida (Yair) radi otvaranja prve ambasade jevrejske države u zemlji, javlja DW.

Policija je ispalila suzavac tokom jednog od skupova dok su se razasuti protesti malih razmjera održavali u toj maloj zaljevskoj državi.

Demonstranti su marširali mašući palestinskim i bahreinskim zastavama uzvikujući "Smrt Izraelu" i "Ne izraelskoj ambasadi u islamskom Bahreinu". Policija nije prijavila da je bilo hapšenja demonstranata.

Lapidova posjeta uslijedila je godinu nakon što je Bahrein normalizirao odnose s Izraelom, raskinuvši s višedecenijskim arapskim konsenzusom da ne bi trebalo biti diplomatskih odnosa s tom zemljom bez rješavanja palestinskog pitanja.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Sudan i Maroko također su uspostavili diplomatske odnose s Izraelom u nizu sporazuma posredovanih od strane SAD poznatih kao Abrahamski sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.