DOK SE ČEKA VAKCINA

Broj preminulih od korone približava se milionu

Ako ne djelujemo usklađeno... broj o kojem govorite neće biti samo zamisliv, nego nažalost i vrlo izgledan, rekao je Rajan

Evropu čeka puno posla kako bi stabilizirala situaciju. Ilustracija

Avaz.ba

26.9.2020

Broj žrtava koronavirusa u svijetu mogao bi narasti na dva miliona prije početka korištenja djelotvorne vakcine, a mogao bi biti i veći ako se usklađenim djelovanjem ne suzbije pandemije, rekli su jučer iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te izrazili zabrinutost zbog jačanja pandemije u Evropi.

- Ako ne djelujemo usklađeno... broj o kojem govorite neće biti samo zamisliv, nego nažalost i vrlo izgledan - rekao je u petak Majk Rajan (Mike Ryan), voditelj odjela WHO-a za krizne situacije.

Broj smrtnih slučajeva, približno devet mjeseci otkad je koronavirus otkriven u Kini, približava se jednom milionu.

Rajan je rekao da mlade ne treba kriviti zbog nedavnog porasta zaraze unatoč rastućoj zabrinutosti da mladi šire virus poslije olakšavanja mjera i karantina diljem svijeta.

- Zaista se nadam da nećemo početi upirati prstom: da je sve to zbog mladih. Zadnja stvar koju mlada osoba treba je da joj stara osoba moralizira i u nju upire prstom - rekao je Rajan.

Stopa oboljelih od koronavirusa i potražnja bolničkih kreveta raste u Evropi, gdje vlasti trebaju raditi na zaustavljanju širenja virusa uoči sezone gripe, rekao je visoki dužnosnik WHO-a.

- Evropu čeka puno posla kako bi stabilizirala situaciju i stavila transmisiju zaraze pod kontrolu. Unutar tog velikog prostora primjećujemo zabrinjavajući porast bolesti - rekao je Rajan.


WHO nastavlja pregovore s Kinom. Ilustracija

Epidemiolozi WHO-a upozoravaju da se približavamo kraju septebra, a sezona gripe još nije ni počela, stoga su zabrinuti mogućnošću da ovi trendovi idu u krivom smjeru.


WHO nastavlja pregovore s Kinom oko moguće umiješanosti u COVAX financijsku shemu koja je osmišljena kako bi garantirala brz i pravedan globalni pristup vakcini protiv Covida-19, sedam dana nakon što je rok za podnošenje prošao.


- Razgovaramo s Kinom o ulozi koju će možda igrati u budućnosti - rekao je Brus Ejlvord (Bruce Aylward),  savjetnik WHO-a i šef programa ACT za podršku istraživanja vakcine  protiv covida-19, liječenja i dijagnostike.


- Pregovori s Kinom također uključuju rasprave o tome da druga najveća ekonomija svijeta potencijalno isporuči vakcina - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.