VELIKA ANALIZA

BBC: Ko je pobijedio u debati Trumpa i Bidena?

U debati koja je bila politički ekvivalent međusobnog gađanja hranom pobjednik je čovjek koji je završio najmanje uprljan

Džo Bajden i Donald Tramp. Arhiv

Avaz.ba

30.9.2020

BBC je objavio zanimljivu analizu u kojoj je pokušao dati odgovor na pitanje ko je pobijedio u sinoćnjoj debati Donalda Trampa (Trump) i Džoa Bajdena (Joe Biden).

U debati koja je bila politički ekvivalent međusobnog gađanja hranom pobjednik je čovjek koji je završio najmanje uprljan.

Ako je suditi prema instantnim anketama koje su provedene u noći debate, taj čovjek je Džo Bajden, kandidat Demokratske stranke, navodi se u analizi BBC-ja. Ako ništa drugo, onda zato što je njegov jedini cilj bio dokazati Amerikancima da može izdržati pritisak, odnosno da neće izgubiti ritam zbog poodmakle dobi. Metaforički rečeno, Bajden je morao pokazati da može podnijeti da mu se baci pita u lice i pritom zadržati mirnoću, navodi se u analizi.


Tramp je djelomično pomogao Bidenu

Bajden je uglavnom to uspio napraviti, iako je to barem djelomično bilo zato što je Donald Tramp svojim neprestanim upadicama dao vrlo malo prilike demokratskom kandidatu da kaže nešto što bi zaista moglo naštetiti njegovom cilju, piše BBC.  

Donald Tramp kakvog znamo s Twittera - nekonvencionalan, bombastičan, predsjednik koji vrijeđa i širi glasine - bio je takav punih sat i pol vremena, koliko je trajala debata. Ono što nije dobro za njega je činjenica da mnogi Amerikanci, među kojima ima i onih koji ga podržavaju, njegovu personu s društvenih mreža smatraju jednim od njegovih najmanje privlačnih atributa, stoji u analizu BBC-ja.

Tramp je želio uzdrmati predizbornu utrku koja mu zasad ne ide u prilog, pri čemu je taj trend izuzetno stabilan, stvaranjem razdora na polju ekonomije, zdravstva i društva općenito.

No ništa od toga, po svemu sudeći, nije promijenilo dinamiku predizborne utrke niti je natjeralo bilo kojeg od 10% Amerikanaca koji su po anketama i dalje neodlučni da se predomisle. Jedino što bi se moglo promijeniti je njihova odluka da gledaju naredne debate, navodi BBC.


Tramp prekinuo Bajdena 73 puta u sat i pol vremena

Od samog početka bilo je jasno kakva će to debata biti, piše BBC. Trampov cilj bio je uzdrmati Bajdena, što je pokušao postići neprekidnim upadicama i prekidanjem bivšeg potpredsjednika SAD-a. 

Prema podacima koje je objavio CBS, Tramp je Bajdena prekinuo 73 puta u sat i pol vremena.

Rezultat je bila serija haotičnih razmjena, koje su uključivale Trampovo propitkivanje Bajdenove inteligencije te Bajdenovo nazivanje Trampa klaunom. Bajden je, podsjeća BBC, u jednom trenutku Trampu nedolično rekao: "Hoćeš li začepiti, čovječe?"

U cijelom nizu navrata Tramp je napadao Bajdena, a ovaj se samo smijao i tresao glavom.

Kad je moderator debate, veteran Foxa Chris Wallace, najavio da će sljedeća tema biti koronavirus i da će kandidati imati po dvije i pol minute za odgovor, Biden je Trumpu dobacio: "Sretno s time!" 

Moderiranje ove debate je noćas vjerojatno bio najgori posao u Americi, piše analitičar BBC-ja.

Ključan dio debate dogodio se na samom kraju, kad su kandidati raspravljali o zabrinutostima zbog sigurnosti SAD-a nakon proglašenja izbornih rezultata, ali i tezama koje dolaze i s ljevice i s desnice, prema kojima ovi izbori neće biti slobodni i pošteni.


Ovo neće završiti dobro

Kad je došlo do diskusije o tom pitanju, ako se to uopće može nazvati diskusijom, ona se najvećim dijelom vrtjela oko Trampovog prepričavanja zavaravajućih anegdota o korupciji i nekompetenciji vezanih za glasanje putem pošte, na koje će se ove godine zbog pandemije oslanjati milijuni Amerikanaca.  

- Ovo neće završiti dobro, rekao je Trump u jednom trenutku, što je sentiment koji nesumnjivo dijele mnogi Amerikanci s obje strane političkog spektra, iako iz različitih razloga.

Bajden je pak pokušao zadržati neku razinu digniteta. Pozvao je da se glasovi prebroje i obećao da će poštovati rezultate izbora jednom kad pobjednik bude proglašen. Izgledalo je kao da želi reći još nešto na tu temu, ali tada ga je Trump opet prekinuo, nakon čega je moderator najavio da je debata - gotova.


Naprasan kraj haotične večeri

Bio je to naprasan kraj kaotične večeri koja teško da može biti nazvana debatom u tradicionalnom smislu te riječi. Ovakvi događaju rijetko kad odlučuju rezultate izbora, a ova je bila takav nered da će se vjerojatno malo tko predomisliti zbog viđenog. 

To je vjerojatno loša vijest za Trampa, s obzirom na to da je jedna od njegovih glavnih slabosti činjenica da žene iz američkih predgrađa u anketama redovito navode da ih odbija predsjednikovo grubo i sirovo ponašanje.

S druge strane, ako je Trampov cilj bio pretvoriti predizbornu kampanju u ružan okršaj koji će biračima ogaditi cijeli proces izbora, moglo bi se reći da je obavio dobar posao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.