PREDSJEDNIČKI KANDIDAT

Tako je Bajden govorio o BiH: Zašto ne zaustavljamo agresiju Srbije koja je prešla Drinu i raspiruje genocid

Posebnu angažiranost po pitanju BiH, Bajden je pokazao tokom rata u našoj zemlji

Džo Bajden. Arhiv

Piše: D. Hadžović / Avaz.ba

30.9.2020

Prva debata dvojice kandidata na predsjedničkim izborima u SAD, Donalda Trampa (Trump) i Džoa Bajdena (Joe Biden) izazvala je mnogo pažnje u javnosti širom svijeta.

Prema anketama američkih medija, bolji dojam na gledaoce ostavio je demokrata Bajden koji se smatra pobjednikom prve debate, obilježene uvredama i niskim udarcima, kao i napadima na porodice kandidata.

Ipak, od samih ishoda debata mnogo su važnije reperkusije po svijet koje bi ishod američkih predsjednika mogao imati. Dok je Tramp odlučio voditi poprilično izolacionističku politiku i nevoljko sarađivati s međunarodnim institucijama, s povratkom Bajdena na vlast predviđa se da bi se angažman SAD-a u svijetu ponovo mogao naglo povećati. U tom trenutku, mnogi se nadaju da bi Bajden daleko veću pažnju mogao posvetiti Bosni i Hercegovini. 

Razloga za to je više. Bajden je jedan od rijetkih američkih političara iz vrha koji je prilično dobro upoznat sa situacijom u Bosni i Hercegovini i njenom historijom. Godine 2009. Bajden je u svojstvu potpredsjednika, u mandatu predsjednika Baraka Obame, posjetio našu zemlju. Ipak, posebnu angažiranost po pitanju BiH Bajden je pokazao tokom rata u našoj zemlji, kada je kao američki senator bio jedan od najglasnijih zagovornika ukidanja embarga prema Bosnu i Hercegovini i pomoći našoj državi.


U jednom od svojih čuvenih govora po pitanju rata u BiH, Bajden je između ostalog govorio:


- Podignite embargo!” Premijer Haris Silajdžić je došao nakon moje prve posjete Bosni, upitao sam ga u mom uredu sa 12 mojih kolega, svi dobri muškarci i žene su došli, demokrate i republikanci, jer se tada pričalo, znate, ako podignete embargo samo ćete pogoršati stanje tim jadnim ljudima, više ljudi će biti ubijeno! Jedan od mojih kolega, veoma važan za vanjsku politiku okupio je moje republikanske i demokratske kolege za moj konferencijski stol i kazali su istu tu stvar Silajdžiću, govorio je Bajden.

Nakon toga je nastavio:

- A Silajdžić je rekao nešto što neću zaboraviti sve dok sam živ. Pogledao je u ovog senatora i rekao: “Senatore, ako ništa, učinite mi čast i privilegiju da izaberem kako da umrem. Senatore, nemojte mi slati hranu da gojite mene i moju porodicu zimi, samo da biste bili sigurni da ću biti ubijen punog stomaka. Dajte mi oružje! Dozvolite mi da se odbranim i imajte dobre milosti da dozvolite meni da izaberem kako da umrem!” I želim da dodam, ja ne tražim od vas da pošaljete ijednog američkog vojnika, ne tražim od vas da pošaljete ijednog Amerikanca, samo tražim od vas da podignete ovaj nemoralni embargo. I to je ono što je trebalo učiniti!".

Biden je nastavio u Američkom kongresu govoriti u istom tonu.

- Dva posljednja balkanska rata su tek okončana onda kada su sve strane zaključile da ne mogu postignuti ništa više na terenu nego što mogu postignuti za mirovnim stolom. Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, vraćanju na prijesto Emira Kuvajta!? Bog mu dušu blagoslovio! Poslali smo 500 hiljada vojnika! Recite mi zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onog što je međunarodna agresija od strane Srbije koja je prešla rijeku Drinu u zemlju priznatu od UN-a i učestvuje i raspiruje genocid..., kazao je Bajden, a njegov govor iz 1994. postao viralan proteklih dana.

U drugom govoru o BiH Bajdena koji smo uspjeli naći nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, senator je rekao.

- ...Evropa ne može ostati ujedinjena bez Sjedinjenih Država. U Evropi ne postoji moralni centar. Kada su se u posljednja dva stoljeća Francuzi, Britanci, Nijemci, Belgijanci ili Italijani pomaknuli na način da to ujedine kontinent - da se suprotstave ovoj vrsti genocida. Kada su to učinili? Jedini razlog što se sada nešto događa je taj što su Sjedinjene Države konačno - konačno shvatile njenu ulogu. 


Ali neki republikanci izdržali su, dovodeći u pitanje predanost saveznika iz NATO-a u odnosu na svoju ulogu, uprkos razlikama u veličini država.

Niko neće poreći da je to odgovornost Evrope više nego Sjedinjenih Država. Pa ipak, razgovaramo o doprinosu koji naši NATO partneri daju ovome. Njemačka, koja je u dvorištu Balkana, šalje ukupno četiri hiljade vojnika i o tome su raspravljali u svom zakonodavnom tijelu prije nego što su pristali na to. Nismo imali vremena za raspravu o tome prije nego što smo to učinili, govorio je Bajden.



Džozef Robinet „Džo“ Bajden mlađi (Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr.) je bivši 47. potpredsjednik SAD u administraciji Baraka Obame. Član je Demokratske stranke. Profesor je prava na više američkih univerziteta i od 1973. do 2009. bio je senator države Delaver.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.