ATINA

Osuđen šef grčke ekstremno desne Zlatne zore, pred sudom se okupilo 15.000 ljudi

Nikolaos Mihaloliakos proglašen je krivim za "upravljanje i pripadnost zločinačkoj organizaciji"

Nikolaos Mihaloliakos. agencije

Fu. M.

7.10.2020

Utemeljitelj i čelnik grčke radikalno desne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos proglašen je krivim za "upravljanje i pripadnost zločinačkoj organizaciji", a gomila okupljena pred zgradom suda oduševljeno je pozdravila takvu odluku.

Presudu je glasnim odobravanjem i aplauzom pozdravilo oko 15.000 ljudi.

Mihaloliakos, 62-godišnjak koji se divi nacionalsocijalizmu, jedan je od 68 optuženih u procesu protiv te neonacističke stranke umiješane u jedno ubistvo i dva pokušaja ubistva. Oni su optuženi da vode zločinačku grupu iza fasade političke organizacije.

Optužbe uključuju i ilegalno posjedovanje oružja i brutalnost prema suparnicima. Optuženi su odbacili sve optužbe i tvrde da se radi o političkom zastrašivanju.

Presudu je glasnim odobravanjem i aplauzom pozdravilo oko 15.000 ljudi. afp

Kada su demonstranti ispred zgrade suda u Atini počeli bacati molotovljeve koktele, policija je odgovorila suzavcem i šok-granatama, kao i vodenim topovima, javlja France Presse.

Još šest članova Zlatne zore pripada kriminalnoj organizaciji, presudio je atinski sud. On je također proglasio krivim simpatizera stranke Jorgosa Rupakiasa za ubistvo ljevičarskog aktivista i muzičara Pavlosa Fisasa 2013. Prijeti mu doživotni zatvor.

Fisas je ubijen hladnim oružjem 2013. u dobi od 34 godine, pred kafićem u svojoj četvrti u predgrađu Atine. Kazne danas nisu izrečene.

Zlatna zora doživjela je svoj politički vrhunac 2012., u vrijeme ekonomske krize u Grčkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.