DETALJI HAPŠENJA

Pavković tražio da obori letjelicu kojom je Milošević isporučen u Hag

Druže generale, ovdje sam na vrhu VMA, gledam evo sad su stigla kola, dovoze Miloševića...

Fu. M.

Slobodan Milošević

Foto: agencije


Nebojša Pavković, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu, a na robiji je već 15 godina, otkriva detalje hapšenje Slobodana Miloševića.

Kako je objasnio, obavijestio je tadašnjeg predsejdnika SR Jugoslavije Vojislava Koštunicu šta se sprema, a ovaj se više nije javljao na telefon, piše "Telegraf".

U svojoj knjizi, "Povlenske magle" objašnjava osuđeni general, tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović piše u jednom dijelu da su oni, dok je Milošević bio u Centralnom zatvoru, "preduzimali sve mjere da Pavković ne sazna gdje se nalazi Milošević."

- Ni naši organi bezbjednosti, nisu znali za termin kada će Milošević biti isporučen Hagu - kaže Pavković.

  • Nebojša Pavković

    Nebojša Pavković

    Foto: arhiv


- Ja sam bio u rezidenciji, u Andre Nikolića, bilo je popodne, oko 18 sati. I zove me Kosta Čavoški.

Kaže: "Ti sjediš tu, gledaš televiziju, a znaš li ti da ti haspe vrhovnog komandata?"

- Kog komandanta - pitam.

Miloševića  - kaže - evo, vode ga kolima, ide za Hag.

Pavković tada brže-bolje zove svoje saradnike da vidi šta se dešava, zove načelnika uprave bezbjednosti. Niko ništa ne zna.

- Javlja mi se doktor Zdravko Mijajlović, načelnik kardiološke klinike na VMA, kaže: "Druže generale, ovdje sam na vrhu VMA, gledam evo sad su stigla kola, dovoze Miloševića i uvode ga u helikopter - objašnjava Pavković, piše "Glas Javnosti".

Imao je, kaže, tačan podatak i mogao je da reaguje, da zove Vojislava Koštunicu. Razgovaraju, a Koštunica ga pita, "pa šta mi tu možemo da uradimo?"

Kažem, možemo, ako vi naredite, da prisilimo da se helikopter spusti. Ako neće da se spusti, možemo i da ga srušimo. On je rekao - dobro, javiću se. I nije se javio. I taj helikopter je odletio…

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na