AMERIČKI EPIDEMIOLOG

Fauči: Tramp više ne može prenositi koronavirus, lijek kojim se liječio još čeka odobrenje

Fauči je rekao da SAD do kraja godine na raspolaganju vjerojatno neće imati 100 miliona doza vakcine koju regulatori smatraju "sigurnom i učinkovitom"

Faući: Pregledali sve Trampove testove. Agencije

A. J.

15.10.2020

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je u srijedu da predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) više nije sposoban prenositi novi koronavirus i da u četvrtak može nastupiti u gradskoj vijećnici bez rizika za druge.

Fauči je za CBS rekao da je to s kolegom Klifordom Lejnom (Clifford Lane) iz Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) zaključio nakon što su pregledali sve Trampove testove na covid-19, kao i dodatni test koji je proveden u laboratoriju NIH-a.

Tramp je 2. oktobra otkrio da je pozitivan na novi koronavirus da bi sedmicu polsije ustvrdio da se oporavio.

Fauči je rekao da SAD do kraja godine na raspolaganju vjerojatno neće imati 100 miliona doza vakcine koju regulatori smatraju "sigurnom i učinkovitom", suprotno tvrdnji koju je Tramp iznio u septembru.

Dovoljno vakcine za cijepljenje opće populacije moglo bi biti ostvarivo do aprila  2021. ako se sve eksperimentalne vakcine u kasnim fazama kliničkih ispitivanja pokažu efikasnima, rekao je Fauči.

Dodao je da eksperimentalni lijek protutijelima kojeg proizvodi "Regeneron Pharmaceuticals Inc" i koji je korišten za liječenje predsjednika SAD, a za kojeg je Tramp rekao da ga želi učiniti besplatnim za sve Amerikance, još nije dostupan u dovoljnoj količini kako bi se osigurao za sve zaražene koronom te da još čeka na odobrenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.