OZNAČENE ZONE

Evropska unija objavila korona-kartu

Na toj karti samo su tri zemlje Unije (Norveška, Finska i Grčka) većim dijelom zelene

Ukupno 16 zemalja obilježeno crvenom bojom. agencije

Fu. M.

15.10.2020

Sedamnaest od 27 zemalja Evropske unije, kao i Velika Britanija, u crvenoj je zoni na novoj evropskoj karti ograničenja kretanja koju je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Na toj karti samo su tri zemlje Unije  (Norveška, Finska i Grčka) većim dijelom zelene, dok je pet zemalja (Italija, Kipar, Estonija, Litvanija i Latvija) većinom obilježeno narančastom bojom.

Pet zemalja (Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island) nisu obilježene bojom zbog nedostatnih podataka o testiranjima, iz nepreciziranog razloga.

Prema preporukama, suprotno od onih koji dolaze iz zelene zone, putnicima iz narančaste i crvene (ili sive) zone mogu biti određena ograničenja.

Ukupno 16 zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Španija, Poljska ili Velika Britanija, obilježeno je crvenom bojom.

Objavljena karta. agencije

Da bi se regiju klasificiralo u zeleno, ona mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom posljednje dvije sedmice i manje od 4 posto pozitivnih testiranih. Regija je u crvenom kada je broj novih slučajeva u dvije sedmice viši od 50 i kada je stopa pozitivnih viša od 4 posto, ili kada kriterij novih slučajeva prelazi 150.

U narančastoj kategoriji su dva slučaja, regije s manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih je viša od 4 posto. Ili ima između 25 i 150 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih testiranih je niža od 4 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.