UJEDINJENE NACIJE

Istekao embargo na naoružanje Iranu

Iranski predsjednik Hasan Rohani čestitao je sunarodnicima na "diplomatskoj pobjedi nad SAD"

Iran može da ponovo uvozi i izvozi svu neophodnu vojnu opremu. Agencije

A. Ka. / Srna

19.10.2020

Iran je danas objavio da je desetogodišnji embargo Savjeta bezbjednosti UN na uvoz naoružanja okončan na osnovu nuklearnog sporazuma koji je Teheran postigao 2015. godine sa svjetskim silama. 

- Od 18. oktobra sve zabrane trgovine oružjem su prestale tako da Iran može da ponovo uvozi i izvozi svu neophodnu vojnu opremu - saopćeno je danas iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

SAD smatraju da je trgovina oružjem ilegalna jer se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine. U septembru je Vašington jednostrano insistirao da sankcije UN protiv Irana moraju ponovo biti uvedene i od tada tvrdi da prodaja naoružanja Teheranu nije u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

Druge stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i Njemačka tvrde da SAD ne mogu prisilno da ponovo uvedu sankcije jer su se povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma.

Iranski predsjednik Hasan Rohani čestitao je sunarodnicima na "diplomatskoj pobjedi nad SAD". On je istakao da je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uzaludno pokušavala da spriječi istek embarga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.