BJELORUSIJA

Više od 100 hiljada ljudi na ulicama Minska: Sukob s policijom, bačene šok-bombe

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije provjerava navode da je tokom sukoba korištena bojeva municija

A. Ka. / Antena.m

Više od 100.000 Bjelorusa izašlo je danas na nove demonstracije

Foto: Agencije


Više od 100.000 Bjelorusa izašlo je danas na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, neposredno uoči isteka roka koji mu je opozicija dala da podnese ostavku. 

Demonstranti su se sukobili s policijom u Minsku. Bezbjednosne službe su bacile najmanje 10 šok-bombi da rastjeraju okupljene, prenosi Rojters navode ruskih agencija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije provjerava navode da je tokom sukoba korištena bojeva municija, prenijela je ruska agencija RIA Novosti. Vlasti su zatvorile 12 metro stanica i ograničile pristup internetu preko mobilnih telefona, navodi Dojče vele. Lokalni mediji su naveli da su neki od novinara koji su pokrivali protest uhapšeni.

U mjestu Lida na zapadu Bjelorusije policija je uhapsila nekoliko demonstranata, prenijela je ruska agencija RIA Novosti navode bjeloruske policije. Na snimcima iz Minska vidi se konvoj autobusa koji dovozi pripadnike bezbjednosnih snaga u centar grada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane da ne idu na demonstracije koje nisu odobrene.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 posto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni. Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni poslije dva i po mjeseca.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na