PREDSJEDNIK BS ZA "AVAZ"

Husović: Pred novom većinom Crne Gore puno je izazova

Bit će teško usaglasiti politiku buduće Vlade,, kaže Husović

Rafet Husović. arhiv

Piše: Al. BAJRAMOVIĆ

28.10.2020

Bošnjačka stranka (BS) odbila je poziv predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore i neće biti dio nove Vlade Crne Gore. Tako je odlučio Glavni odbor ove stranke na zasjedanju prije nekoliko dana.

Ovakva odluka mnoge je iznenadila, pogotovo zato što će brojni kadrovi ove stranke odstupiti sa dužnosti koje obavljaju i što je gotovo jednoglasno usvojena od strane Glavnog odbora u kojem, pored ostalih, sjede tri aktuelna državna ministra, potpredsjednici Vlade i Skupštine Crne Gore, pet pomoćnika ministara, te direktori državnih institucija, zavoda i agencija, koji su dizanjem ruku izglasali i vlastite smjene.

Različiti pristupi

Predsjednik Bošnjačke stranke, Rafet Husović, za Avaz pojašnjava da je poziv za učešće u novoj vladi odbijen nakon konsultacija sa članovima i simpatizerima stranke, te analize na stranačkim organima.

- Vodeći se principima i poštujući neke od programskih odrednica Bošnjačke stranke, mi smo procijenili da u ovom trenutku ne treba da budemo dio vladajuće većine. Tu prije svega mislim na različite pristupe i određene ideološke razlike sa nekim članicama nove vlasti, oko važnih društvenih pitanja u Crnoj Gori, te odnosa prema manjinskim narodima, kako u nedavnoj prošlosti, tako i sadašnjih političkih programa – kaže Husović.

Analiziran je i dosadašnji odnos stranaka pobjedničke koalicije prema Bošnjacima i drugim manjinskim narodima, a Husović otkriva da je, pored ostalog, pominjao i Srebrenicu, jer je Bošnjačkoj stranci priznanje genocida važno pitanje.

- Bošnjačka stranka je svoje političko djelovanje zasnivala na način da smo partneri svima onima sa kojima dijelimo programsku viziju i poglede na budućnost Crne Gore. Tako smo i poslije ovih izbora sjeli za stolom sa “Demokratama” Alekse Bečića. Želimo da gradimo partnerstvo, smatramo da ova grupacija sačinjena od mladih ljudi ima potencijala da na temeljima građanske i multietničke Crne Gore vodi jednu proevropsku i prozapadnu politiku. Kada je o DF-u riječ, nažalost, iz ove grupacije se posljednjih godina čulo mnogo interpretacija usmjerenih prema manjinskim narodima, koje krše principe dobrosusjedskih odnosa, principe uzajamnog poštovanja i uvažavanja – ističe Husović.


Brojni izazovi

On dodaje kako nije siguran da će nova vlada, bez obzira hoće li je činiti eksperti ili političari, uspjeti da se izbori sa svim izazovima.

- Unutar koalicije “Za budućnost Crne Gore” je 11 političkih subjekata različite političke profilacije. U tom smislu, biće teško usaglasiti politiku buduće Vlade. Takođe, koronavirus je uslovio da smo imali veoma slabu turističku sezonu. Nas čekaju brojni ekonomski izazovi, treba obezbijediti redovnost isplate plata, penzija, materijalnih davanja, svega onoga što je dosadašnja Vlada bez dana kašnjenja obezbjeđivala svojim građanima. Od krucijalne je važnosti da se nastave započeti kapitalni projekti, poput autoputa Bar-Boljare, izgradnje ski - centara, nastavka ulaganja u infrastrukturu. Uprkos tome što će vlast vršiti neke od partija koje su protivnici Alijanse, naše članstvo u NATO-u i naš evroatlantski kurs ostaju neupitni – pojašnjava predsjednik Husović.


Budno pratiti dešavanja

Nova većina, koju čine koalicije “Za budućnost Crne Gore” koju predvodi prosrpski Demokratski front, “Mir je naša nacija” okupljena oko Demokrata Alekse Bečića i “Crno na bijelo” Dritana Abazovića, ima 41 od ukupno 81 poslanika u Skupštini. Bošnjačka i albanska koalicija “Jednoglasno” odbile su poziv da im se priključer.

- Mi ćemo budno pratiti sva naredna dešavanja i podržavati sve pozitivne i reformske procese. Bićemo partneri u svim budućim projektima Vlade usmjerenim društvenom i ekonomskom boljitku i svim političkim snagama koje su okrenute dobrobiti građanske, multietničke i evropske Crne Gore – poručuje Rafet Husović.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.