VELIKO OTKRIĆE

Što je zajedničko kod čak 82 posto hospitalizovanih pacijenta s koronavirusom?

Španski naučnici su pregledali 216 pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnici na sjeveru Španije

A. Ka. / Jutarnji.hr

Istraživači došli do novog otkrića

Foto: Ilustracija


Još od početka pandemije koronavirusa stručnjaci spominju moguću vezu između nedostatka vitamina D i težeg oblika koronavirusa. Naime, vitamin D ima veliku ulogu u našem imunitetu i to je razlog zbog kojeg su naučnici pomislili da bi mogla postojati takva veza. 

Španski istraživači sa Univerziteta Cantabria u Santanderu upravo su objavili studiju koja je dodatno potvrdila da čak 82 posto hospitalizovanih pacijenta s koronavirusom ima nedostatak tog vitamina koji u pravilu dobijamo izlaganjem Suncu, ali s obzirom na to da se godinama upozorava da "to i nije toliko zdravo" zbog melanoma, nije čudno da je vitamin D sve češće deficitaran. No, naučnici također upozoravaju da i neki drugi vitamini te minerali i metali u tragovima mogu pomoći da se imunitet lakše nosi s infekcijom.

Dodatne doze vitamina

Španski naučnici su pregledali 216 pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnici na sjeveru Španije i otkrili da je 82 posto imalo nedostatak vitamina D, a samo 18 posto hospitalizovanih odgovarajući nivo svih drugih hranjivih sastojaka. 

Od praćenih pacijenta s nedostatkom vitamina D, njih 44 je bilo premješteno u jedinice intenzivne njege, jer im se stanje pogoršalo, a 37 ih je završilo na respiratoru. To je razlog zbog kojeg španski stručnjaci pozivaju građane da dok traje ova pandemija uzimaju dodatne doze vitamina D jer tako povećavaju šanse da će bolest biti blaža i da neće biti hospitalizovani.

Ovo špansko istraživanje samo je jedno u nizu. Tako su nedavno Britanci objavili istraživanje u kojem je učestvovalo 5.000 dobrovoljaca koji su šest mjeseci uzimali vitamin D i pratila se situacija, odnosno željelo se vidjeti mogu li se tako zaštiti ljudi od zaraze ili barem od teškog oblika bolesti. Pokazalo se da ima prednosti.

- Liječenje nedostatka vitamina D posebno je važno kod starijih i visokorizičnih pacijenata s hroničnim bolestima poput dijabetesa - rekao je dr. Hose Hernandez sa Univerziteta Santander.

Stručnjaci smatraju da je nivo vitamina D ispod 20 nanograma po mililitru znak za uzbunu, odnosno da se moraju uzimati dodaci kako bi se organizam zaštitio i kako bi se povećala imunost. Postoji puno dokaza koji govore da je vitamin D važan u regulisanju i suzbijanju upalnog citokinskog odgovora respiratornih stanica i makrofaga na različite patogene, uključujući respiratorne viruse.

- Švedsko ministarstvo zdravstva preporučuje da sve starije osobe uzimaju 800 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno jer to podiže imunološki sistem. Osim toga, nedostatak vitamina C, ili cinka takođe može uticati na imunološki sistem - kaže prof. dr. Nenad Bogdanović, neurogerijatar sa klinike Karolinska, koji se niz godina bavi uticajem vitamina D na imunološki sistem starijih osoba i zdravlje mozga vezano za demenciju.

Preporučene doze

Naime, uz vitamin C dobro je uzimati i kvercetin, antioksidans koji djeluje na imunološki sistem i sprečava alergijske reakcije. Inače, ima ga u luku, bijelom luku, jabukama, grožđu... Preporučuje se i melatonin, koji ne samo da reguliše spavanje, već utieče i na regulaciju temperature, krvni pritisak...  

Preporučene doze dodataka prehrani za dodatnu zaštitu od covida-19 u dnevnoj dozi:

Vitamin D3 - 1000 do 4000 IJ

Vitamin C - 500 mg

Kvercetin - 250-500 mg

Cink - 75-100 mg, a nakon mjesec dana redukovati na 30-50 mg

Melatonin - početi s 0,3 mg i povećavati do 2 mg (uzima se prije spavanja)

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na