OKSFORD

Obustavljeno istraživanje vakcine protiv korone, učesnik imao reakciju na lijek

Za sada nije poznato koja je priroda reakcije, ali osoba bliska učesniku u eksperimentu rekao je za tamošnje medije da se očekuje da će se oporaviti

Obustavljena treća faza. Ilustracija

Avaz.ba

9.9.2020

Treća faza vakcine protiv koronavirusa, koju zajedno razvijaju univerzitet Oksford i kompanija “AstraZeneca” je obustavljena, poslije ozbiljne reakcije kod jednog od učesnika istraživanja, javljaju britanski mediji. 

Za sada nije poznato koja je priroda reakcije, ali osoba bliska učesniku u eksperimentu rekao je za tamošnje medije da se očekuje da će se oporaviti.

Portparol kompanije "AstraZeneca" kazao je da je testiranje obustavljeno kako bi se izvršila analiza "bezbjedonosnih podataka". Kako navode britanski mediji, akcije ove britansko-švedske kompanije pale su za osam posto.

Prema navodima portparola "AstraZeneca", radi na reviziji podataka kako bi "minimizovala svaki potencijalni uticaj na vremenski period testiranja vakcine".

Kompanija čini sve kako bi ispoštovala rokove u kojima bi trebalo da se kompletira faza istraživanja.

Obustavljanje istraživanja na vakcini nije rijetka pojava, ali to dodatno smanjuje šanse da se ovaj lijek pojavi na tržištu u narednim mjesecima.

Inače, Rusija je prva izbacila vakcinu protiv koronavirusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.